De ce crapă pâinea în cuptor. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Pâinea, fără îndoială, este cel mai comun aliment regăsit pe masa fiecăruia dintre noi. Unde mai pui că pâinea de casă, fără E-uri, este delicioasă, îți pare rău când vezi că se carpă pâinnea în cuptor și te intrebi de ce. Citește mai departe și află, de fapt, de ce crapă pâinea în cuptor, find vorba de greșeala pe care o fac multe gospodine.
Greșeala gospodinelor, sau de ce crapă pâinea în cuptor?
Când vorbim de pâinea făcută în casă, tuturor ne palce să fie crocantă, făcută așa cum trebuie pe vatră și cu un miros îmbietor în toată casa.
Vezi și: Ce făină să folosești pentru a prepara pâine de casă. Secretul bunicilor de la țară
Dar, din varii motive, anumite gospodine nu știu că în anumite condiții, pâinea se poate crăpa în cuptor. Asta nu că ar fi o mare problemă, dar ca pâinea să arate bine, trebuie să fie întreagă.
În încercarea de a răspunde la întrebarea ”de ce crapă pâinea în cuptor?”, îți putem spune că, din păcate, crăparea în timpul coacerii poate fi cauzată de o varietate de factori. Unul dintre cei mai comuni este faptul că pâinea este supraprotejată, ceea ce înseamnă că a crescut prea mult înainte de a fi coaptă.
Acest lucru poate face ca pâinea să se extindă prea mult și crusta să crape. În plus, umiditatea ridicată sau o temperatură ridicată a cuptorului pot provoca, de asemenea, crăparea pâinii. În cele din urmă, aluatul fiind prea uscat sau nefiind modelat corect poate contribui, de asemenea, la crăpare.
Care este greșeala pe care o fac multe gospodine
Atunci când pui o pâine în cuptorul încins, crusta este expusă imediat la căldură. Aceasta începe să se coacă cel mai repede și se întărește. Între timp, aluatul din interior se încălzește doar treptat, iar căldura face ca toate micile buzunare de gaz făcute de drojdie să se extindă.
Descoperă și: Ce să faci ca pâinea de casă să nu se mai sfărâme. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Acum ai un aluat în expansiune acoperit de un strat exterior de crustă, iar forța expansiunii explodează prin crustă pentru că nu are unde să se ducă.
Dacă tai aluatul chiar înainte ca pâinea să intre în cuptor, aluatul, încă în creștere, are unde să se ducă. Pe măsură ce se dilată, acesta împrăștie tăietura, în loc să rupă doar stratul solid de crustă.
Ce poți face ca să nu mai crape pâinea în cuptor?
Dacă tai aluatul înainte de a-l băga în cuptor și apoi adaugi abur în cuptor, acea crustă exterioară va rămâne mai moale și va reține și mai puțin creșterea pâinii.
Pâinea coaptă va fi mult mai mare în general, iar tăieturile vor fi mai bune. Pentru a adăuga aburi, poți deschide ușa cuptorului și folosi o sticlă pentru a pulveriza înăuntru câteva pompițe vizând peretele fierbinte și închide rapid ușa pentru a păstra cât mai mult abur înăuntru.
Citește și: Pâinea de casă coaptă în pungă. Cum o pregătești, trucul știut de puține gospodine
Repetă un minut mai târziu, apoi din nou încă o dată sau două. După aceea coace pâinea în mod normal.