03 iun. 2024 | 14:06

De ce crapă pâinea în cuptor? Gina Bradea dezvăluie unde greșesc toate gospodinele

Sfaturi Culinare
De ce crapă pâinea în cuptor? Gina Bradea dezvăluie unde greșesc toate gospodinele

Pâinea care crapă în cuptor poate fi rezultatul mai multor factori legați de procesul de preparare și de coacere. Dacă nu vrei să ai o pâine cu coaja crăpată trebuie să respecți câteva reguli. Gina Bradea dezvăluie unde greșesc toate gospodinele.

Ce să faci ca să nu mai crape pâinea în cuptor

Aproape nimic nu se compară cu o bucată de pâine caldă, cu coaja crocantă și miezul aburind pe care poți pune unt. Dar pentru prepararea pâinii trebuie să ții cont de anumite reguli în ceea ce privește ingredientele, modul de a frământa aluatul, dospirea și temperatura de coacere. Și toate sunt la fel de importante.

Atunci când faci pâne în casă se întâmple să crape în cuptor. Și multe gospodine se confruntă cu această situație. Pâinea crapă în cuptor pentru că nu se ține cont de câteva reguli legate de procesul de preparare și de coacere. Gina Bradea, autoarea blogului ”Poftă bună cu Gina Bradea” a dezvăluit unde greșesc gospodinele și ce trebuie să faci pentru ca pâinea să nu mai crape în timp ce se coace.

Ginea Bradea spune că aluatul de pâine dospit trebuie să-și tripleze volumul. De asemenea, se lasă și în tavi la crescut, dar nu ore în șir, ci în funcție de cât de repede crește. Aceasta a dezvăluit și de ce crapă pâinea în cuptor. Iar acest se lucru se întâmplă pentru că aluatul nu este lăsat să crească suficient timp. Aluatul dospit nu creste într-o oră, nu are timp fix de creștere.

Temperatura de coacere

Pentru a face o pâine cu coaja crocantă și temperatura de coacere este foarte importantă. Dacă temperatura cuptorului este prea ridicată la începutul coacerii, crusta se formează prea repede, împiedicând expansiunea uniformă a pâinii și ducând la crăpare.
Astfel, preîncălzește cuptorul la temperatura corectă și, dacă este necesar, reduce temperatura după primele 10-15 minute de coacere.

De asemenea, folosirea unor tipuri de făină nepotrivite sau a unor proporții incorecte de apă și făină poate afecta modul în care aluatul crește și coace. De aceea, utilizează tipul de făină recomandat în rețetă și respectă proporțiile de ingrediente.

Ce pune Gina Bradea în rețeta de pâine de casă

  • 1 kg făina
  • 10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
  • 2 lingurițe sare
  • 2 lingurițe zahăr
  • 50 ml ulei (dacă se poate, de măsline, iese aluatul mai fin)
  • 650 ml apa călduță

Mod de preparare

După ce vă asigurați că aveți toate ingredientele, puteți trece la prepararea pâinii. Primul pas constă în cernarea făinii. Este necesar ca această procedură să fie repetată de două ori. În așa fel, pâinea se va aerisi.

Apoi se pune făina într-un lighean și se amestecă cu drojdia uscată și cu zahărul. Dacă vreți să folosiți drojdie uscată, puteți pregăti maiaua separat.

Tot ce trebuie să faceți este să puneți drojdia proaspătă într-un bol și să o amestecați cu zahărul. Peste aceasta se adaugă 50 ml de apă dar și o lingură de fâină. După ce amestecați bine compoziția, este necesar să o lăsați la dospit până își dublează volumul și se pune peste făină.

Compoziția se amestecă până când se înglobează toată apa. La frământare este necesar să aduceți aluatul dinspre margine spre exterior, deoarce așa va îngloba aerul și va crește foarte frumos. După cinci minute, puteți începe să trântiți aluatul.

Apoi trebuie acoperit cu o folie de plastic și un șervet și lăsat la dospit. Când aluatul este aproape gata, puteți da drumul la cuptor. Băgați tava cu pâine și așteptați să se coacă. După 30 de minute este indicat să verificați pâinea.

Parteneri
Primele IMAGINI cu NOUL IUBIT al Mariei! Concurenta de la INSULA i-a dat uitării pe Maluma și Beni
Redactia.ro
Ozana Barabancea a împlinit 55 de ani. Ce cadou i-a făcut fostul soț, Sorin Terinte: „Și eu îl iubesc pe el”
Click.ro
Cât a fost nevoit să plătească un cuplu pentru o farfurie goală la restaurant
Digi24
I s-a VĂZUT tatuajul INTIM! Poze INCEDIARE fără haine cu ROMÂNCA lui Michele Morrone
Vocea.biz
Ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Gest emoționant făcut de fiica actorului
Unica.ro
Exclusiv: Datele a peste 5 milioane de români scoase la vânzare de un grup de hackeri. Prețul este de 25.000 de euro
EVZ.ro
Ce le-a transmis ispita Anamaria de la Insula iubirii lui Claudiu și Simonei după ce au decis să plece separat, dar s-au împăcat ulterior: „Lui nu am ce să îi reproșez”. A recunoscut că a fost atrasă de el
Spynews
Românii își pierd banii. Statul nu le mai plătește niciun leu
Capital.ro
TRUMP se RĂZBUNĂ! Ce i-a FĂCUT Kamalei Harris. Susținătorii său au rămas UIMIȚI
Mediaflux
Ce le-a transmis ispita Anamaria de la Insula iubirii lui Claudiu și Simonei după ce au decis să plece separat, dar s-au împăcat ulterior: „Lui nu am ce să îi reproșez”. A recunoscut că a fost atrasă de el
Spynews.ro
LISTA majorărilor după recalcularea pensiilor. Câți bani primesc românii. IMPACTUL financiar
Realitatea.net
O mireasă a fost bulversată când și-a văzut cumnata îmbrăcată în rochie albă de mireasă la nunta ei. A înțeles motivul
Antena 1
Câți bani vor primi în plus românii cu pensii mici după marea recalculare. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Impact.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro