De ce crapă cireșele, de fapt. Cum previi acest lucru la fructele verii
Majoritatea oamenilor adoră cireșele în plină vară, iar pentru mulți ele înseamnă fructele copilăriei. Poți să le folosești în diferite moduri. Unele gospodine iubesc să facă prăjituri cu ele sau să le pună în compot ori în dulceață. Cireșele sunt cele mai cărnoase în special de la mijlocul sezonului cald, moment în care observi că au tendința să crape. Câțiva oameni s-au întrebat de ce se întâmplă asta. Există o explicație pentru acest lucru. E important să știi că totul poate fi prevenit!
De ce crapă cireșele: explicațiile specialiștilor
Cireșele sunt unele din cele mai cerute soiuri de fructe din sezonul cald. Acestea sunt perfecte pentru a fi puse în compot sau pentru a fi adăugate în diverse prăjituri.
Multe dintre cele pe care le vezi pe tarabele din piață sau care sunt puse în recipiente la supermarket-uri sunt crăpate. Unii oameni s-au întrebat de ce se întâmplă acest lucru.
Află că de vină sunt precipitațiile excesive din perioada de coacere. Ele au puține grade la dispoziție în care să se coacă, ulterior când ajung la timpul potrivit pentru a fi culese primesc foarte mult soare dintr-o dată.
Lunile mai și iunie sunt două luni în care volumul precipitațiilor este puțin mai ridicat în comparație cu alte perioade din an. Ploile reprezintă cauza principală pentru care fructele ajung să crape în perioada de coacere.
Ce trebuie să faci?
Specialiștii susțin că picăturile de ploaie rămân pentru mai mult timp pe coaja lor și absorb în cele din urmă apa. Tensiunea creată duce la crăparea acestora.
Fenomenul este și mai intens când umiditatea este însoțită de vânt. Vântul grăbește astfel scuturarea și evaporarea picăturilor de apă de pe coaja fructelor.
Vestea bună este că poți să oprești acest fenomen. Există mai multe metode prin care să faci asta. Urmărește prognoza meteo și oprește-te din udat grădina în ziua în care urmează averse pentru ca fructele să nu primească apă în exces.
Ține cont de perioada de creștere a lor și nu le oferi îngrășăminte cu azot. De asemenea, aerisirea cireșilor s-ar putea dovedi utilă pentru a evita acest fenomen de crăpare.
Ce spun specialiștii?
,,Deci, după părerea mea, având în vedere preferințele majorității putem defini normalitatea așa: cireșele sunt un deliciu și se mănâncă cu castronul (adică cu kilogramul)! Diuretice și laxative, cireșele contin sorbitol, o forma de zahar care balonează, dar și accelerează tranzitul.
Așa că nu vă mirați, cireșele umflă burta și de multe ori ăsta e semnul că trebuie să ne oprim din mâncat. Cu 600cal/kg cireșele pot afecta silueta… dacă exagerăm. Ajustați-va dieta în funcție de câte cireșe vreți să mâncați, puteți renunța la o masă de dragul lor sau puteți mânca numai cireșe o zi întreagă.
Nici varianta cu 1-2 kg în plus la cântar după o cură de cirese nu e dramatică, în definitiv merită “sacrificiul”. Și aveți tot timpul să slăbiți până la anu’ în luna mai… pentru un alt ospăț cu cireșe”, a declarat Mihaela Bilic.