De ce cască oamenii? Când poate fi periculos acest obicei
Căscatul pare un gest reflex aparen nevinovat. La prima vedere, îți semnalează faptul că nu ai dormit suficient sau că ai niște probleme de sănătate. Din păcate, poate fi și o simptomă pentru probleme mai serioase.
Oamenii care cască, o fac de cele mai multe ori de la oboseală. Gestul se manifestă prin deschiderea involuntară a gurii, inhalarea profundă și umplerea plămânilor cu aer. În funcție de situație, căscatul poate fi unul scurt sau poate dura câteva secunde, până în momentul în care expiri aerul din plămâni.
Ocazional, umezirea ochilor este o urmare a unei sesiuni intense de căscat. Nu este exclus ca imediat după ce caști să verși câteva lacrimi, să ai secreții nazale, să suspini zgomots sau să simți nevoia întinderii membrelor.
Nu se cunosc încă motivele pentru care oamenii cască, însă printre factorii declanșatori se pot număra oboseala și plictiseala. Uneori, simpla vedere a oamenilor căscând, auzul acestora sau chiar discuția despre căscat pot declanșa acest gest. Contagiozitatea căscatului ar putea fi legată de empatie, arată studii recente, dar, pe de altă parte, căscatul poate fi și o metodă naturală de reglare a temperaturii creierului.
Deși căscatul este, de cele mai multe ori, un gest nevinovat, nu este exclus să-ți afecteze viața personală sau profesională. Partenerul de viață sau șeful poate vedea acea manifestarea de oboseală ca un gest nepotrivit, o lipsă de interes pentru discuție sau o ofensă la adresa subiectului care este tratat la un moment dat.
Lista posibilelelor cauze pentru căscatul excesiv este mai stufoasă decât crezi și include multe particularități. Doar câteva dintre ele sunt cele evidente, precum somnolența, oboseala, epuizarea. În spatele acestui gest mai pot fi narcolepsia (cauzează somnolență pe timpul zilei), apneea de somn, efecte adverse ale unor medicamente precum inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină, reacții vasovagale cauzate de hemoragii ale aortei sau de producerea unui atac de cord. Rareori, poate dacă obișnuiești să caști, gestul poate indica epilepsie, o tumoare cerebrală sau accident vascular cerebral, scleroză multiplă, insuficiență hepatică.
În cazul în care căscatul des este însoțit de amețeală, greață, leșin sau palpitații, adresați-vă medicului pentru un diagnostic avizat.