Paște în era tehnologiei: de ce carnea de miel se vinde mai ieftin pe Facebook
Cu doar câteva zile înainte de Paște, românii se grăbesc să-și cumpere carne de miel. Ofertele din piețe diferă de la oraș la oraș, dar e un singur loc în care carnea de miel are cele mai mici prețuri: pe Facebook.
Prețul cărnii de miel din piețele și magazinele din țară este asemănător cu cel practicat de producători anul trecut. Un kilogram de carne de miel costă între 20 și 27 de lei. Prețurile diferă în funcție de oraș.
Cele mai bune oferte se găsesc, însă, pe rețelele de socializare, acolo unde anunțurile cu carne de miel au apărut chiar cu două săptămâni înainte de Paște.
De ce costă mai puțin carnea de miel de pe Facebook
Prețurile de pe Facebook variază între 13 și 20 de lei kilogramul de carne de miel. Așadar, chiar și cu 10 lei mai puțin decât în piețele tradiționale.
Chiar și așa, însă, inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că nu e bine întotdeauna ca lumea să se încreadă în toți comercianții. Mulți pot scoate la vânzare carne de miel de proveniență ilegală, fără avizul inspectorilor.
Cât costă carnea de miel în piețele tradiționale
Galați
Carnea de miel a apărut în magazinele și piețele din Galați. În județ există un singur abator autorizat pentru sacrificarea animalelor, dar carnea de miel nu lipsește de la tarabe, potrivit ziare.com.
Totuși, prețurile sunt mai mari decât anii trecuți, deoarece producătorii au foarte puțini miei. La marile magazine, carcasa de miel se vinde cu 27 lei kilogramul, în timp ce crescătorii de la sate cer 16 lei pe kilogramul de miel tăiat și 10 lei pe kilogram pentru animalul viu.
Vrancea
O situație asemănătoare este și în județul Vrancea. Numeroși fermieri au vândut mieii unor firme arabe la prețuri convenabile.
„Dăm start comenzilor de miei! Prețul va rămâne același de anul trecut, 20 lei /kg carcasa și 12 lei/kg viu. Avem miei de reproducție sau pentru sacrificare! Pentru detalii sau comenzi va așteptăm în privat sau la telefon”, scrie pe contul de Facebook al fermierului Stelian Crancu, din satul Ciolanesti, județul Vrancea.
Brăila
„Față de anul trecut au fost mai bine plătiți. S-au vândut către țările arabe, pe majoritatea îi vindem către dânșii. Avem o relație cu dânșii pe care ne-o păstrăm în fiecare an. Anul acesta, noi am vândut mielul în viu cu 12,5 lei pe kilogram. Acum prețul a scăzut la 10 lei kilogramul în viu”, a explicat Ion Serafim, crescător de ovine din localitatea Salcia Tudor, județul Brăila.
Alba
În județul Alba, mieii vii se vând cu 10-12 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de carne costă între 20 și 25 de lei.
„Chiar înainte de Paște, carnea de miel se va vinde cu 20 – 25 de lei kilogramul, deci se păstrează prețurile de anul trecut. Avem foarte mulți miei, dar prețul este dictat de puterea de cumpărare a oamenilor, care nu a crescut”, spune Horia Morutan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.
Brașov
În Brașov, potrivit crescătorilor de oi din județ, mieii se vând cu 11 lei kilogramul „în viu” și 24 de lei kilogramul de carne.
În municipiul Brașov, vânzarea mieilor se va face până sâmbătă, 27 aprilie, în zone special amenajate.
Cluj
În județul Cluj, funcționează în această săptămâna cinci puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (DSVSA).
„Punctele sunt deschise în perioada premergătoare Pastelor, în Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla și Centrul AgroTransilvania Cluj-Napoca, acestea urmând să funcționeze până sâmbătă, în 27 aprilie. În aceste puncte se asigura permanentă sanitar-veterinară, expertiză cărnii rezultată în urmă sacrificării”, a declarat pentru Mediafax directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu.
Carcasele de miel, inclusiv cap și organe, cântăresc între 8-14 kilograme, iar prețul per kilogram este de 25 de lei în zona Clujului.