De ce au dispărut bancnotele de 20 de lei apărute în 2021? Cât au ajuns acum să coste pe OLX

de: Corina Oprea
20 09. 2023

Bancnota de 20 de lei a fost una care a provocat isterie în rândul oamenilor, pentru că toți își doreau să o aibă în portofel. A fost scos un număr limitat de bancnote, dar se pare că acum nu se mai găsesc pe nicăieri. Mai nou, au ajuns să fie vândute pe OLX la prețuri memorabile.

Ce s-a ales de bancnotele de 20 de lei

Bancnota de 20 de lei a apărut în anul 2021. Este de-a dreptul specială, fiind prima bancnotă de circulație cu portretul unei femei. Este inscripționată acolo Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial de pe frontul de la Mărășești.

S-au realizat atunci doar 30.000 de bucăți, iar cei vâre au avut ocazia să țină în portofel acești bani au fost de-a dreptul norocoși.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei s-a făcut prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Deși ar fi trebuit să ajungă în portofele românilor, se pare că aceste bancnote au cam dispărut definitiv. Puțini mai plătesc cu ele la magazin, iar cei care le au le vând la prețuri mari.

Mulți au păstrat bine acești bani, după ce s-au gândit că vor avea o importanță deosebită în timp.

Cu cât se vinde o bancnotă de 20 de lei

Cei mai inspirați, care se pricep la colecțiile de bani și mai ales la vânzare de bancnote, au strâns mai multe de 20 de lei. Astfel, când acestea au fost de negăsit, le-au dat spre cumpărare.

„Vând fișic de 100 de bancnote de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, nu se desface fișicul, nu se dau la bucată. Bancnotele sunt serii de 20-30 consecutive, nu sunt de la 1 la 99”, a fost unul dintre anunțurile de vânzare.

Vezi și: Bancnota de 10000 lei din 1994 are un preț fabulos pe OLX. Cu cât se vinde în 2023

Prețul cerut pentru cele 100 de bancnote era de 2.500 de lei. Cele cu o serie anume, însă, ajung și la câteva mii de lei pentru o singură bucată, fiind extrem de rare.

Un alt bărbat anunța că vinde „pliant de prezentare a bancnotei de 20 lei însoțit de bancnota din imagine” cu 50 de lei. Sunt multe astfel de anunțuri de la românii tot mai ingenioși, care știu să facă bani.

Cele mai scumpe bancnote din lume

„The Grand Watermelon Bill of 1890”

Această bancnotă este cea mai rară și cea mai faimoasă dintre toate bancnotele americane și a fost vândută la o licitație pentru suma de € 2.791.803, devenind astfel cea mai scumpă bancnotă din lume.

Ea poartă acest nume ciudat deoarece zerourile mari de pe bancnotă arată ca o pepenii verzi. Această bancnotă reprezintă o icoană a istoriei financiare a Statelor Unite și este cunoscută în întreaga lume.

Citește și: Ce greșeală apare pe noua bancnotă de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Doar specialiștii au sesizat-o

„Bancnota de 1.000 de dolari cu ștampila roșie din 1890”

Această bancnotă a fost vândută pentru suma de 2.120.531 de dolari și, la momentul respectiv, a stabilit un record ca fiind cea mai scumpă bancnotă americană vândută vreodată la o licitație. Se crede că există doar două exemplare din aceasta în prezent. În mod interesant, această bancnotă a fost vândută în 1944 pentru suma de 1.142 de dolari.

“Bancnota australiană din 1924”

Această rară bancnotă australiană în valoare de 1000 de lire a fost vândută pentru suma de 1.018.028 de euro și a stabilit un record ca fiind cea mai scumpă bancnotă australiană vândută vreodată. Se știe că această bancnotă este singura existentă, în afară de cea care a fost vândută în 1988 unui muzeu pentru suma de 72.959 de euro.