De ce au câinii nasul rece. Aşa îţi dai seama că e răcit, de fapt

de: Cătălina Burghelea
25 03. 2023

Nasul câinilor, care este de sute de ori mai sensibil decât al oamenilor, are parte și de un „ajutor” atunci când încearcă să urmărească un miros. Astfel, umiditatea „prinde” particulele din aer, oricât de mici ar fi, și îl ajută să găsească mai ușor urma prăzii. Cum îți dai sema că este răcit?

De ce este nasul câinelui meu rece?

Nasul umed al câinilor este strâns legat de simţul mirosului, dar funcţionează şi ca un mecanism de răcire a corpului, animalele „transpirând” prin glandele sudoripare. Blănoşii pot mirosi de aproape 100 de mii de ori mai bine decât noi, organul lor olfactiv fiind una dintre „minunile” care îi fac speciali.

Patrupezii au în nas mai multe celule nervoase decât oamenii şi o gamă de receptori care selectează o varietate de mirosuri. Mucoasa umedă de pe organul olfactiv al căţeilor sortează aerul, blocând sau permiţând accesul unor anumite categorii de particule. Astfel, îi ajută să găsească „prada” după miros.

Este greu să alegi partea cea mai adorabilă a câinelui tău, dar acel bot dulce se află cu siguranță în capul listei. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de nasul lui simpatic, care se simte diferit la atingere. Într-un moment, este rece și umed, apoi devine cald și uscat. Dacă te-ai întrebat de ce se întâmplă așa, există motive foarte practice.

De pildă, își udă nasul în mod intenționat pentru a-și regla temperatura corpului. Deoarece câinii nu pot transpira ca oamenii, ei au acest mod creativ de a se răcori.

Ce înseamnă atunci când devine uscat

De regulă, nasul câinilor este rece și umed, dar se poate întâmpla să devină cald sau uscat. Care sunt cauzele:

Deshidratarea. Fie nu-i place castronul din care bea apă, fie recipientul nu este suficient de curat. Prin urmare, patrupedul nu se hidratează suficient, iar nasul va fi uscat şi cald.

Vremea rece. Chiar și iarna, când temperaturile sunt negative, scoate câinele la plimbare, dar când revii de la frig la cald, umezește-i nasul cu ajutorul unui material moale şi curat.

Alergia. I-ai modificat mâncarea, ai adus în casă o plantă nouă sau i-ai cumpărat o altă jucărie, sunt doar câteva dintre lucrurile care-i pot provoca strănut şi nas umed.

Răceala. Dacă nasul câinelui este încărcat de secreţii şi cald, du-l la medicul veterinar.

Nasul câinelui nu este doar o parte simpatică, ci și un instrument important de supraviețuire. Spre deosebire de oameni, care se bazează în principal pe vedere, aceste animale folosesc mirosul pentru navigare. Au evoluat pentru a avea un sistem olfactiv destul de puternic și știu cum să profite la maximum de el.