De ce apare senzația de oboseală în metrou. Motivul surprinzător, ce se întâmplă, de fapt

de: Anca Lupescu
04 09. 2023

Te-ai întrebat vreodată de ce apare senzația de oboseală în metrou? Adormitul în timpul călătoriei este un eveniment obișnuit pentru mulți oameni care merg cu metroul. Un scurt somn înainte de a ajunge la destinație este normal, în special atunci când lipsește somnul atât de necesar.

Somnul în mijloacele de transport în comun – de ce apare?

Deci, de ce oamenii adorm atât de ușor în transportul public?

Inactivitate

În autobuze și trenuri, nu te miști prea mult. Doar te așezi și te bucuri de peisaj pe măsură ce vehiculul se deplasează pe drum. În principiu, ești departe de lucrurile care îți ocupă mintea și corpul fizic.

Desigur, poți să te simți somnoros când lucrezi sau faci treburi, dar efectul nu este același când nu te miști.

Citește și: Te simți mereu obosită? Explicația specialiștilor: care este cauza, de fapt

Având acest lucru în minte, să rămâi relativ nemiscat în timpul unei călătorii face mai ușor să adormi. Această inactivitate încetinește, de asemenea, activitatea cerebrală, deoarece nu există stimuli care să te țină treaz.

Zgomot alb

Mașinile și alte vehicule reprezintă un mediu perfect pentru producerea zgomotului alb. Zgomotul alb este „semnalul sau frecvența creată atunci când toate frecvențele diferite ale sunetului audible pe care urechea umană și creierul le pot percepe sunt puse împreună la un nivel similar”. Este un zgomot constant, precum zumzetul roților sau murmurul mașinii. Zgomotul alb maschează sunetele distractive și este util pentru persoanele care au dificultăți în a adormi.

Te-ar putea interesa și: Oboseala cronică are o explicație: Cine este ”vinovatul”, conform oamenilor de știință

Atunci când te afli metrou, zgomotul alb este emis în mod continuu, ceea ce faci ca pasagerii să adoarmă.

De ce apare senzația de oboseală în metrou

O altă opinie populară despre de ce este ușor să adormi în metrou se referă la mișcarea de legănare asemănătoare cu cea care ne adormea când eram bebeluși. Este ușor să te simți în siguranță și confortabil când ești „legănat”.

Dacă ai fost adormit legănându-te în copilărie, vei avea această asociere că atunci când experimentezi mișcarea de legănare, ți se face somn

Sindromul Sopite  și Deprivarea de Somn

Dacă crezi că adormi prea ușor în timpul călătoriilor cu metrou și te-ai întrebat de ce apare senzația de oboseală în metrou, s-ar putea să experimentezi o problemă mai profund înrădăcinată.

Sindromul Sopite este una dintre ele. Este o tulburare neurologică care corelează simptomele de oboseală, somnolență și schimbări de dispoziție cu perioade lungi de mișcare. Sopite Syndrome este, de fapt, atribuit somnolenței induse de mișcare, asemănătoare cu cea experimentată de bebeluși când sunt legănați pentru a adormi. Simptomele includ somnolența, schimbările de dispoziție și tulburările de somn, printre altele.

Citește și: Ora la care trebuie să adormi în fiecare seară. Din păcate, puțini români au ajuns să o mai respecte

Carcolepsy, pe de altă parte, este o condiție în care un pasager adoarme imediat ce mașina începe să se miște. Sunt mulți oameni care găsesc dificil să rămână treji odată ce urcă într-un vehicul în mișcare. Cauza acestui fenomen este încă necunoscută, și termenul „carcolepsy” nu este încă oficial.

În contrast, o cauză mai obișnuită a adormirii ușoare în metrou este deprivarea de somn. Dacă ai lucrat prea mult în ultimul timp și nu ai reușit să dormi cel puțin 6 ore pe zi, este posibil să suferi de deprivare de somn.

Prin urmare, când te urci într-un metrou în care ești destul de relaxat și nu trebuie să fii atent, mișcarea și sunetele din vehicul induc somnolență.

Cum reduci senzația de oboseală din metrou

Să faci o scurtă siestă în timpul călătoriilor poate fi destul de inofensiv. Dar dacă te afli vreodată într-o situație în care nu-ți poți permite să adormi, încearcă aceste câteva sfaturi scurte.

Stai în picioare în timpul călătoriei. Șansele tale de a adormi sunt reduse atunci când stai în picioare în loc să te așezi.

Citește și: Câte ore trebuie să dormi, de fapt, pentru a te simţi odihnit. Totul este în funcţie de vârstă, surpriză mare la cei de 40 de ani

Începe o conversație. Dacă ești cu un prieten, vorbește cu el în timpul călătoriei. Dacă nu, poți încerca să fii amabil și să cunoști pe cineva nou. Participarea la conversație te ajută să rămâi treaz în timpul călătoriei.

Găsește orice lucru care să-ți stimuleze atenția. Navighează pe internet, joacă un joc pe mobil, citește o carte sau fă o activitate pentru a te menține ocupat.