De ce apar cheaguri de sânge după vaccinul împotriva COVID-19. Specialiștii au grăit

de: Ștefan R. Apostol
27 05. 2021

Vaccinul AstraZeneca COVID-19 trebuie administrat numai persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Decizia a fost luată recent de autoritățile din Germania. Cercetătorii germani au reușit să facă legătura între cheagurile de sânge și vacinurile folosite în campania de vaccinare. Cheaguri de sânge au apărut la pacienții sub 60 de ani, spun specialiștii.

Germania restricționează utilizarea vaccinului AstraZeneca

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, și cei 16 miniștri ai sănătății de stat au decis marți să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca. Conform acestora persoanele cu vârsta sub 60 de ani, nu vor mai fi vaccinate cu vaccinul celor de la Oxford. Autoritățile din orașele Berlin și München au decis anterior să limiteze utilizarea vaccinului.

Persoanele sub 60 de ani pot primi în continuare vaccinul , dar numai „la discreția medicilor”. ”În același timp se vor face analize individuale a riscurilor”, potrivit unui document publicat de agenția de știri DPA. Decizia a venit pe fondul unei îngrijorări cu privire la apariția de cheaguri de sânge neobișnuite raportate la un număr mic de tineri care au primit vaccinul.

„Mesajul pozitiv este că vaccinul de la AstraZeneca ar trebui să fie doar pentru persoanele care au împlinit vârsta de 60 de ani. Studiile continuă să demonstreze că acesta este un vaccin care este eficient împotriva atacurilor severe de boală.

Avem nevoie să fie eficient în fața celui de-al treilea val și a mutațiilor virale periculoase. Avem nevoie de el pentru a avansa rapid.”, a declarat ministrul sănătății din Bavaria, Klaus Holetschek.

Cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson & Johnson

Două studii descriu pacienți din Austria și Germania și Norvegia care au dezvoltat o tulburare neobișnuită de coagulare a sângelui. Aceste cheaguri de sânge ar fi apărut după ce au primit prima doză de vaccin AstraZeneca și Johnson Johnson.

Primul studiu, condus de cercetătorii de la Institutul de Imunologie și Medicină Transfuzională din Greifswald, Germania. Studiul a implicat 17 pacienți care au avut cheaguri de sânge anormale sau trombocitopenie. Confor studiului acestea au apărut la 5 până la 16 zile după administrarea celor două vaccinuri.

Un pacient a avut o hemoragie intracraniană fatală, spune studiul. Studiul a mai relevat că alți trei pacienți au avut tromboză venoasă splanchnică. Alți trei pacienți au avut o embolie pulmonară. Patru pacienți, spune studiul, au avut alte tipuri de cheaguri de sânge. Iar șase pacienți, pe lângă pacientul cu hemoragie intracraniană fatală, au murit.

Autorii studiului au afirmat că nivelurile ridicate de heparină, anticorpul monoclonal care blochează receptorul Fc și imunoglobulina inhibă activarea trombocitelor. Nouă pacienți erau femei, cu vîrstecuprinse între 22 – 49 de ani. În lumina acestor studii a venit și decizia Germaniei de a stopa vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson & Johnson pacienții sub vârsta de 60 de ani, conform DW.de.

Cazuri grave de cheguri de sânge și în America

De cealaltă parte, peste ocean, începând cu 24 aprilie 2021, au fost vaccinate 8 milioane de persoane vaccinate cu Johnson & Johnson. Autoritățile declarau că aproximativ 16 persoane au dezvoltat aceste cheaguri de sânge. Cheagurile au apărut între șase și 13 zile după imunizare, iar majoritatea au fost la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani.