De ce acte ai nevoie pentru centrala termică de apartament. Ce spune legea, în 2020

de: Andrei Simion
27 02. 2020

De la 1 iulie se produc modificări în cadrul Legi 123 din 2012. Ministrul Energie, Virgil Popescu a fost în cadrul forumului „Importanţa geostrategică şi economică a Mării Negre în actualul context european”, ce este organizat de publicația Financial Intelligence. Acesta a declarat că eliberarea pieței de gaz va fi liberalizată la data de 1 iulie.

De ce acte ai nevoie pentru centrala termică de apartament

Centrala termică poate să îți dea bătăi de cap. Bani mulți, birocrație. Instalarea și debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire se fac cu mult chin, cel puțin așa, afirmă cei care trec prin astfel de experiențe. Factura uriașă la RADET te poate aduce în stadiul de a-ți dori montarea unei centrale termice. Apoi, odată exprimată dorința, trebuie să te interesezi de toate actele și etapele necesare. Și de bani. Poți opta pentru o centrală pe gaz, dat fiind că cea pe curent se poate dovedi a fi mai scumpă și poate mai puțin eficientă.

Ce spune legea, în 2020

De ce acte ai nevoie pentru centrala termică de apartament. Ce spune legea, în 2020

Pentru a vă monta o astfel de centrală sunteți nevoiți să parcurgeți niște etap importante, fără de care nu se poate face absolut nimic:

  • Să faci o cerere pentru debranşarea de la sistemul central de termoficare. Cererea se realizează fie prin intermediul asociaţiei de proprietari, fie direct la societatea de branşament termic. La fel de importantă este şi obţinerea acordului vecinilor;
  • Alt pas esenţial pentru instalarea centralei constă în depunerea unei cereri de extindere a reţelei de gaze până la locul montajului. Această cerere se întocmeşte la sediul local al furnizorului de gaze naturale;
  • Mai apoi, va trebui să găseşti o firmă care să se ocupe de montarea şi racordarea centralei termice la reţeaua de gaze naturale, potrivit planului de branşament propus de furnizorul agentului termic.

Aceștia sunt pașii, dar, în afară de asta mai ai nevoie și de acte, că așa cum ne-am obișnuit, birocrația este cea care ne mănâncă cel mai mult timp din viață, indiferent de ce vrem să facem:

  • Proiectul de instalaţie avizat de compania care montează centrală;
  • Procesul verbal de recepţie a lucrării de încălzire;
  • Factura de achiziţie a centralei termice;
  • Certificatul de garanţie al centralei termice;
  • Manualul de utilizare al centralei termice;
  • Raportul primei puneri în funcţiune, eliberat de tehnician;
  • Declaraţie de conformitate pentru instalaţia de încălzire;
  • Copie după autorizaţia ISCIR de montaj.

Ultima etapă constă în autorizarea funcţionării centralei termice, procedura realizată de asemenea de către o firmă avizată ISCIR și va trebui să iei în calcul şi încheierea unui contract de verificare tehnică periodică, revizie necesară o dată la doi ani.