De ce a refuzat Ungaria să primească militari NATO pe teritoriul său. Răspunsul categoric al ministrului de Externe

de: Emanuela Pană
10 02. 2022

Ungaria refuză să primească militari NATO pe teritoriul său, ministrul de Externe de la Budapesta adresând un mesaj dur Alianței. În luna ianuarie, ministrul maghiar al Apărării declara, la rândul său, că dislocarea de forțe NATO suplimentare pe teritoriul țării este inadecvată. Care este mitivul pentru care maghiarii refuză sprijinul NATO, afli în rândurile de mai jos.

De ce refuză Ungaria să primească militari NATO

Ungaria refuză dislocarea trupelor NATO pe teritoriul țării, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, transmițând, într-un interviu pentru Euronews, că forțele armate sunt capabile să asigure singure securitatea republicii.

În luna ianuarie, ministrul maghiar al Apărării, Tibor Benke, a declarat și el că că țara sa consideră inadecvată dislocarea de forțe NATO suplimentare pe teritoriul său. Potrivit declarațiilor făcute anterior de oficialul maghiar, Ungaria a creat deja o forță națională și, prin urmare, nu este nevoie să se bazeze pe forțele și unitățile armate străine în situația actuală.

În România și Polonia, în schimb, SUA a trimis deja soldați suplimentari, în vreme ce Germania a sporit numărul de trupe în Lituania. Tupele NATO sunt, de asemenea, deja staționate în Estonia, Letonia și Lituania.

Citește și: Ultima oră! Șeful NATO i-a cerut Rusiei retragerea urgentă a trupelor din Ucraina, Georgia și Moldova: „Încercăm un dialog cu Rusia, dar suntem pregătiți și pentru ce e mai rău”

Răspunsul categoric al ministrului de Externe

La rândul ei, Rusia a trimis trupe lângă granița cu Ungaria. Între timp, SUA au avertizat că Rusia se pregătește să invadeze țara, chiar dacă Moscova a negat acuzațiile în mod repetat.

După cum spuneam și mai sus, Ungaria refuză susținerea trupelor NATO, ministrul de Externe de la Budapesta oferind un răspuns dur Alianței.

„Nu, nu am fost de acord cu asta și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, forțele armate maghiare. Ele au pregătirea şi forţa necesare  pentru a garanta securitatea ţării. Deci nu avem nevoie de trupe suplimentare în Ungaria“, a declarat ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, în interviul de la Euronews.