15 sept. 2024 | 18:22

De ce a fost ciclonul Boris atât de violent. Climatologii spun că sunt două motive

News
De ce a fost ciclonul Boris atât de violent. Climatologii spun că sunt două motive
De ce a fost ciclonul Boris atât de violent. Climatologii spun că sunt două motive

Ciclonul Boris a făcut ravagii în mai multe țări din Europa în acest weekend. Deși meteorologii l-au anticipat, nimeni nu s-a așteptat să lovească cu atâta forță. În România, Polonia, Cehia, Slovacia și Austria au fost inundații care au provocat pagube materiale importante și pierderi de vieți omenești. Specialiștii au explicat de ce a fost acest ciclon atât de puternic.

Motivul pentru care ciclonul Boris a fost atât de agresiv

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, a adus cantități extreme de apă în Europa Centrală și de Est, precum și vânt puternic și temperaturi scăzute, iar în unele zone montane a nins. Prognozele arată că ploile vor continua cel puțin până luni seara, pe măsură ce ciclonul înaintează.

Autoritățile din Cehia au descris acest fenomen drept unul care apare o dată la 50 de ani. În această țară a plouat în trei zile cât plouă în mod obișnuit în trei luni, iar furtunile au avut un impact devastator. Specialiștii au explicat care sunt motivele pentru care ciclonul a fost atât de violent în mai multe țări din Europa.

În primul rând, este vorba despre poziționarea furtunii. Ciclonul a atras aer rece din nord, care s-a amestecat cu umezeala ridicată din apele neobișnuit de calde ale Mării Mediterane și Mării Negre.

În al doilea rând, presiunea scăzută s-a deplasat foarte încet în aceleași zone. A rămas blocată într-un loc, ceea ce înseamnă că furtuna a fost prinsă între două zone de presiune ridicată, una în vest și alta în est.

”Într-adevăr foarte puternice intemperii sunt revăzute în aceste zile în Europa Centrală și de Est din cauza a ceea ce se anunță o veritabilă catastrofă climatică – furtuna Boris. Situația se explică printr-un conflict de mase de aer, unul polar maritim ce coboară asupra Europei de Vest în timp ce o depresiune activă se situează între Marea Adriaticăla fel precum Marea Mediterana rămasă caldă, și Polonia.
Așadar, un puternic conflict de mase de aer se manifestă între vestul și estul Europei în urma unui decalaj termic de 10 grade pe sute de km. În același timp e de remarcat faptul  potrivit previziunilor, depresiunea ar putea lua un caracter staționar pentru câteva zile, cu ploi viluviene în Europa centrală – Austria sau Cehia – de ordinul între 200 și 400 l mp local”, a explicat climatologul Mircea Duțu, la România TV.

Cinci victime în România

Furtunile violente au dus la pierderi de vieți omenești atât în țara noastră, cât și în străinătate. În cursul zilei de sâmbătă, autoritățile române au confirmat patru decese în zona județului Galați, din cauza inundațiilor. Duminică a fost confirmat și al cincilea deces. În Austria, un pompier a murit încercând să salveze o persoană luată de ape. Și în Polonia o persoană s-a înecat din cauza inundațiilor.

Mii de locuințe au rămas fără curent electric în Polonia, lângă granița cu Cehia. Și la Galați au fost întreruperi ale energiei electrice în sute de gospodării. Autoritățile au mobilizat armata, pentru a ajuta sinistrații și pentru a împărți alimente și alte obiecte necesare.

Meteorologii spun că norii de ploaie se vor deplasa spre vest, județele din Banat și Crișana fiind sub cod galben de ploi în orele următoare. În paralel, în Moldova se menține codul roșu de inundații, iar 25 de școli și grădinițe din localitățile afectate și-au suspendat cursurile luni și marți.

Digisport.ro
Scandal în SuperLiga României: și-a reziliat contractul și a plecat de la echipă! Antrenorul, acuzat de rasism
Stirile PROTV
Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Țara în care salariul mediu este de peste 70.000 de euro caută angajați! Aproximativ 2.800 de locuri de muncă disponibile
EVZ.ro
Peste jumătate dintre șoferi fac aceeași greșeală. Trucul care le poate salva viața
Spynews.ro
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a fost călcată în picioare
BZI.ro
Raluca Bădulescu, poze indecente în mediul online. La 49 de ani, pozează pe OnlyFans!
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de două zile. Părinții sunt disperați și fac apel la populație. Copiii erau bursieri la școală și s-ar fi împrietenit cu un personaj dubios
Redactia.ro
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de la divorț „Nu puteam să plâng, voiam să urlu”
Click.ro
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an. Surpriză în fieful lui Donald Trump
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Traian Băsescu, în spatele jocurilor de culise care ar putea arunca alegerile prezidențiale în aer!
EVZ.ro
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere are de împărțit cu Alin Oprea, după divorț
Spynews
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Mediaflux
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Cum arăta Ioana State de la Asia Express la începutul carierei de comediantă. Imagini cu ea de la prima apariție la iUmor
Antena 1
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!
Shtiu.ro