De câte ori trebuie întins aluatul pentru plăcintă. Secretul pe care nimeni nu ți l-a spus

de: Anca Lupescu
18 09. 2023

Aluaturile de orice fel necesită mai mult decât o rețetă bună; ele necesită o tehnică bună. Dacă nu știai de câte ori trebuie întins aluatul pentru plăcintă, află că acesta este un detaliu important, care contribuie la gustul și textura finale ale desertului.

Cum să faci aluat pentru plăcintă

Există câteva secrete importante se care să ții cont atunci când prepari aluatul pentru plăcintă. 

După ce l-ai făcut, el trebuie răcit cât mai mult timp. Acesta este cu adevărat sfatul cel mai important: un aluat de plăcintă foarte rece este mult mai ușor de rulat decât un aluat de plăcintă ușor răcit. 

Aproape toate rețetele de aluat de plăcintă spun să răcești aluatul timp de două ore. Este vorba despre aluatul care conține unt. Nu poți avea un aluat care conține unt fără să îl răcești bine.

Citește și: Cu ce se unge plăcinta pe deasupra. Secretul știut doar de bunici ca să iasă aurie, lucioasă și rumenă

Atunci când aluatul de plăcintă este răcit doar două ore, acesta devine greu de rulat. Deoarece exteriorul este răcit și interiorul este cald, exteriorul se va crăpa și se va despica, în timp ce interiorul va fi cald și lipicios.

Așadar, dacă aluatul tău de plăcintă conține unt, răcește-l complet timp de 24 de ore.

Poți să dai cu făină pe masa de lucru și totuși aluatul să se lipească. Trebuie să muți aluatul și să aplicați din nou făină pentru a te asigura că nu se lipește. Acesta este un lucru important, majoritatea oamenilor nu fac acest lucru și ajung să ruleze aluatul fără să-l miște vreodată sau să se asigure că nu se lipește. E

În mod ideal, după ce ai întins aluatul de plăcintă, acesta ar trebui să fie încă foarte rece. Probabil că va fi nevoie de ceva practică înainte de a putea rula aluatul suficient de repede pentru a-l păstra rece de la început până la sfârșit. 

Citește și: Rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană. Ingredientul care nu are voie să lipsească

Dar poți să răcești aluatul după ce îl rulezi. Cu cât aluatul este mai rece atunci când intră în cuptor, cu atât mai fragedă va fi plăcinta.

Așa că după ce ai întins bine, pune aluatul în formă și apoi în frigider pentru 20-30 de minute până preîncălzești cuptorul.

De câte ori trebuie întins aluatul pentru plăcintă. Secretul pe care nimeni nu ți l-a spus

Alt secret este de câte ori trebuie întins aluatul pentru plăcintă. Rețeta lui Radu Anton Roman, regretatul bucătar, este una care nu dă greș niciodată. 

Citește și: Secretul celui mai bun blat pentru plăcintă. Poate fi folosit și la gogoși

El punea 250 g de făină, 1,5 kg mere, 250 g unt, 250 g zahăr, 100 g pesmet, 1 vârf de cuțit de scorțișoară, 1 vârf de cuțit de sare și făcea aluatul fin făină cu apă rece și puțină sare. 

Abia apoi se adaugă untul în aluat și se întinde de patru ori. Mai exact, de două ori se strânge aluatul în trei și de două ori se împăturește în patru, întinzând bine straturile.

Lasă aluatul la frigider

Dar alt secret este că după fiecare împăturire se lasă la frigider un sfert de oră aluatul. După ultima împăturire și întinsoare, se coace jumătate din aluat în tavă și se presară cu pesmet fin. Când e pe jumate gătit, se adaugă merele rase cu zahărul și scorțișoara peste aluat și se pune deasupra jumătatea de aluat rămasă. 

Se pune la copt și când e gata se presară cu zahăr pudră. Când se răcește, se taie bucățele și se servește. 

Citește și: Cea mai gustoasă plăcintă cu iaurt. Rețeta este ușor de făcut, în cel mai scurt timp

Așa faci cea mai bună plăcintă cu mere. Ține minte că secretul este să împăturești aluatul în trei de două ori și apoi îl mai împăturești în patru, de două ori. Între fiecare împăturire și după ce la-i întins cu făcălețul ca să împrăștii bine untul, aluatul se bagă la frigider 15 minute. Vei obține o plăcintă fragedă și gustoasă, care ți se topește în gură.