De câte ori se schimbă apa la fasolea fiartă, de fapt. Aşa va avea un gust bun

de: Ioana Bucur
22 11. 2023

Un preparat tradițional, savurat de generație după generație de români, în toate colțurile țării, considerat deja banal. Cu toate că nu vorbim despre o rețetă sofisticată, complicată, există câteva trucuri de care trebuie să ținem cont dacă ne dorim să obținem rezultate ca la carte sau, mai bine zis, ca la mama acasă. Dintre toate, cel mai important este de câte ori se schimbă apa la fasolea fiartă.

Detaliul de care trebuie să ții mereu cont

Fasolea uscată este unul dintre elementele de bază în gastronomia românească. Este ușor de găsit, deloc costisitoare, se poate păstra perioade îndelungate fără să se altereze și este ingredient de bază în multe dintre preparatele noastre preferate, cu care am crescut acasă la părinți și bunici.

Cu toate că, la prima vedere, pare un pas foarte simplu, la care nu ar putea să dea greș nici măcar cei care nu au prea multă experiență în bucătărie, există un detaliu de care trebuie mereu să ținem cont, pentru a ne bucura de rezultate ca la carte când fierbem fasole. În plus, va avea un gust mai bun și nici nu vom resimți acel efect negativ după ce o consumăm – balonarea.

Ce trebuie să faci înainte de a o pune la fiert

Așadar, de câte ori se schimbă apa la fasolea fiartă? Înainte de a fi pusă pe foc, se recomandă ca boabele – după ce au fost atent alese – să fie lăsate peste noapte într-un vas plin cu apă, să se înmoaie și să fiarbă mai ușor.

Dacă sunt hidratate corespunzător, din boabele de fasole se elimină substantele ce provoacă indigestie și disconfort gastric.

Te-ar putea interesa și: Secretul celei mai gustoase ciorbe de fasole. Ingredientul de aur care îi schimbă total gustul

Foto: Prifimedia

De câte ori se schimbă apa la fasolea fiartă

În primul rând, apa în care este ținută peste noapte se aruncă, fasolea nu trebuie pusă la fiert în ea. După ce este pusă pe foc, apa în care fierb boabele se schimbă de nu mai puțin de trei ori, chiar mai mult. Este foarte important ca, de fiecare dată, lichidul proaspăt turnat în vas să aibă aceeași temperatură cu cel aruncat.

Dacă nu ții cont de acest detaliu, nu vei face decât să prelungești timpul de preparare sau risți ca fasolea să rămână nefiartă.

Te-ar putea interesa și: Ce verdeață se pune la ciorba de fasole. Secretul pentru un gust ca în copilărie