De câte ori pe an trebuie să speli pernele pentru a nu se îngălbeni. Puțini știu acest detaliu
După o anumită perioadă de timp, pernele au tendința de a căpăta o culoare gălbuie. Indiferent de tipul de pernă, de materialul din care este confecționată sau de mărimea ei, trecerea timpului și utilizarea continuă o determină să capete această culoare, sau cel puțin în anumite zone.
De câte ori trebuie să speli pernele pe an
Nu este foarte plăcut pentru ochi atunci când schimbăm așternuturile și descoperim că perna noastră a căpătat o nuanță galbenă. Dar realitatea este că ne odihnim pe aceasta timp de 6-8 ore în fiecare noapte, așa că este normal ca să se murdărească, indiferent cât de curată este fața noastră.
Îngălbenirea pernei reprezintă o pată de murdărie care se formează în mod normal pe măsură ce o uzăm. Factorii care o fac să iasă la iveală sunt transpirația, care se infiltrează prin țesătură, saliva, praful.
Ce ne recomandă experții să facem
O vorbă din popor spune că mai bine previi decât să vindeci. Prin urmare, pentru a evita ca perna să se îngălbenească, dar și să găzduiască bacterii, ciuperci și acarieni care pot afecta sănătatea și bunăstarea, ideal este să spălăm pernele. Nu este necesar să facem asta săptămânal sau lunar.
Numărul ideal de ori de spălare a pernelor este de cinci ori pe an și trebuie să ținem cont în primul rând de materialul din care sunt confecționate pentru a le igieniza corect.
Citește și: Cât de des este indicat să schimbi fețele de pernă. Multe gospodine greşesc, ce spun specialiştii
Cum ar trebui acestea spălate
În prezent, majoritatea pernelor pot fi curățate în mașina de spălat, indiferent de materialul din care sunt umplute, deși este bine să urmăm instrucțiunile specifice de pe eticheta fiecăreia pentru a nu le deteriora.
Când vine vorba de detergentul folosit, indicat a fi ca acesta să fie lichid, deoarece cel pudră ar putea lăsa reziduuri în interiorul sau în exteriorul pernei. De asemenea, găsim pe etichetă specificații care spun dacă aceasta se poate usca la centrifugare.
La final, se recomandă ca perna să se pună la uscat pe orizontală și în aer liber, dar nu înainte de a o presa cu prosoape uscate pentru a îndepărta toată apa și a împiedica umezirea interiorului.
Te-ar mai putea interesa și: Cum să speli pernele decorative, de fapt. Secretul prin care sunt mereu ca noi