România nu și-a mai plătit contribuția către Agenția Spațială Europeană din anul 2017. Suma datorată a ajuns la 115 milioane de euro, astfel că România riscă să fie dată în judecată și exclusă din organizație.
România are o datorie către Agenția Spațială Europeană în valoare de 115 milioane de euro, suma reprezentând contribuția din 2017 și până acum. Datoria țării noastre este un record, întrucât este pentru prima dată în istoria ESA, de la înființarea sa din anul 1975, când un stat membru ajunge în această situație.
Anul trecut, datoria era de aproximativ 96 de milioane de euro. Cu penalități, suma a ajuns în acest an la 115 milioane de euro. România ar putea fi dată în judecată pentru această datorie, fapt care ar putea conduce la excluderea țării noastre din ESA. Chiar și așa, România tot va trebui să plătească datoria.
Din cauza datoriei, ESA a retras dreptul de vot României, iar pentru ca programele de cercetare românești să nu fie pierdute, ESA s-a împrumutat la bancă cu suma suficientă care să acopere programele la care participă industria românească.
Agenţia Spaţială Română (ROSA) este autoritatea desemnată să reprezinte România în aplicarea Acordului. ROSA este în coordonarea ministerului Cercetării. Contribuția fixă este stabilită prin lege și se calculează ca proporție din venitul național net între cele 22 de state membre, României revenindu-i aproximativ 1%. Această contribuţie a fost plătită.
Șerban-Constantin Valeca, PSD, Guvernul Sorin Grindeanu, în funcţie de la 4 ianuarie la 29 iunie 2017;
Lucian Puiu Georgescu, PSD, Guvernul Mihai Tudose, în funcţie de la 29 iunie 2017 până la 29 ianuarie 2018;
Nicolae Burnete, PSD, Guvernul Viorica Dăncilă, în funcţie de la 29 ianuarie 2018 până la 31 august 2018;
Viorel Ştefan (interimar), PSD, Guvernul Viorica Dăncilă, în funcţie de la 12 septembrie la 29 octombrie 2018;
Nicolae Hurduc, PSD, Guvernul Viorica Dăncilă, în funcţie de la 29 octombrie 2018 până la 4 noiembrie 2019.
“Participarea la programele ESA este în măsură să aducă valoare adăugată crescută atât în termeni economici cât şi de recunoaştere şi prestigiu pentru capacităţile ştiinţifice şi industriale româneşti implicate.
Sumele transferate la ESA sunt utilizate pentru finanțarea contractelor care se încheie direct între entitățile naționale și ESA. Bugetului ESA este multianual, fapt ce determină ca sumele transferate să poată fi utilizate pe toată perioada de valabilitate a contractelor,” potrivit documentelor citate.
Acum, sunt înregistrate și admise pentru a încheia contracte cu ESA mai mult de 170 de entități românești (private și de stat, din industrie, cercetare și universități). Acestea au încheiat mai mult de 185 de contracte în ultimii 4 ani.
“Prin programele ESA s-a obținut un retur al contribuției naționale de 86%-91% pentru perioada în care contribuția a fost achitată, capacitățile naționale premițând creșterea la 96%, acesta fiind mult superior celui obținut în programele de cercetare-dezvoltare-inovare ale Uniunii Europene”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de HG.