Datele în care angajații au zile libere de Paște. O nouă minivacanță pentru români

de: Bișinicu Andreea
02 04. 2022

Vești bune pentru angajații din România. Bugetarii și cei care lucrează în mediul privat vor avea o minivacanță de patru zile în apropierea sărbătorilor pascale. Iată care vor fi zilele libere pentru români, de Paște. Românii se pot bucura de un city-break în preajma sărbătorilor.

Românii vor avea zile libere de Paște

Bucurie mare pentru românii care plănuiesc să sărbătorească Paștele alături de familie și prieteni, în acest an. Vor avea parte de o minivacanță de sărbătorile pascale.

Atât bugetarii, cât și angajații din mediul privat vor avea parte de o minivacanță de 4 zile, în preajma celebrării Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu alte cuvinte, creștinii ortodocși vor avea liber în data de 22 aprilie, în Vinerea Mare, și pe 25 aprilie, în A Doua Zi de Paște. De asemenea, catolicii se vor bucura de același privilegiu în preajma Paștelui Catolic. Așadar, cetățenii se vor bucura de patru zile consecutive fără preocuparea serviciului.

Care sunt zilele libere rămase pe anul 2022:

  • 22 aprilie — Vinerea Mare,
  • 24 -25 aprilie — Paşte ortodox 2022
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) – Rusalii,
  • 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu, sau vor primi o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Cum va fi vremea de Paște 2022, în România

În ceea ce privește cum va fi prognoza meteo de Paște, meteorologul de la Administrația Națională de Meteorologie, Mirela Polifronie, a declarat că, pentru moment, nu se întrevede o răcire drastică în jurul perioadei sărbătorilor de Paște:

„Este destul de devreme pentru vremea de Paști, însă, conform estimărilor meteorologice, ne-am aștepta ca temperaturile să crească de la jumătatea lunii aprilie.

Momentan, nu s-ar întrevede o răcire drastică în jurul sărbătorilor pascale”, a declarat Mirela Polifronie, miercuri, 30 martie, în cadrul unui interviu acordat publicației DC News.

Se anunță temperaturi potrivite pentru intervalul în care ne aflăm. Deși nu vorbim despre precipitații în cantități semnificative, meteorologii susțin că va ploua sporadic, pe alocuri.