Datele care îi îngrijorează pe mulți. Ce se întâmplă cu banii a 25% dintre români în aceste momente

de: Ștefan R. Apostol
19 03. 2020

Efectele economice au început să se vadă peste tot în lume, inclusiv în România, iar autoritățile de la Palatul Victoria încearcă să țină sub control toate aceste aspecte. Din păcate pentru aproximativ 25% din populația României situația nu va fi una bună, absolut deloc.

Datele care îi îngrijorează pe mulți

În acest moment există în România un procent de 25% din populaței care, în curând, vor rămâne fără bani, sau care susţin că nu au bani nici măcar pentru o lună, iar în cazul în care rămân fără serviciu nu vor avea nici economii care să îi ajute să supravieţuiască. În cazul acestui procent autoritățile încă nu au luat nicio decizie, dar timpul nu este pierdut. Conform unei statisticii actuale, unul din cinci români cred că va fi mai greu să îşi găsească un loc de muncă și, în aceeași statistică se mai arată că, un sfert dintre români susţin că nu au bani nici măcar pentru o lună în cazul în care rămân fără serviciu, iar o cincime se tem că-şi vor mai găsi cu greu un loc de muncă din cauza pandemiei, se arată într-un sondaj efectuat de BestJobs.

Ce se întâmplă cu banii a 25% dintre români în aceste momente

Chiar dacă aseară, după o ședință de aproape 8 ore, Guvernul Orban a luat niște măsuri pentru a apăra economia Româiei și pentru a injecta bani în econnomie, acest procent de 25% va ajunge în cel mai scurt timp la pragul de supraviețuire, iar în condițiile în care joburile sunt din ce în ce mai greu de găsit, ba mai mult, companii ca Dacia și Ford deja și-au închis porțile fabricilor, șomajul tehnic este singura soluție, dar nici asta pentru foarte mult timp.

Datele care îi îngrijorează pe mulți. Ce se întâmplă cu banii a 25% dintre români în aceste momente

„Când vine vorba de bani puşi deoparte, în cazul în care şi-ar pierde locul de muncă, un sfert (24,9%) dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs nu au deloc economii, în timp ce 21,1% au bani cât să le ajungă să-şi acopere cheltuielile de întreţinere pentru cel mult trei luni. Aproape 10% dintre respondenţi au afirmat că dacă îşi vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au economii care să le permită să trăiască liniştiţi până la şase luni, şi doar 7,4% au bani puşi deoparte pentru pentru cel puţin un an”, a informat BestJobs.

Situația economică se va înrăutații, din păcate, iar Guvernul va trebui să adopte și alte pachete de măsuri financiare pentru a ține economia românească pe linia de plutire. Tot astăzi, Banca Comercială Europeană anunța că va cumpăra de la bancile comerciale din țările din Uniunea Europeană datorii în valoare de peste 700 de miliarde euro, rămâne de văzut dacă și această măsură va ajuta economiile țărilor europene.

  • Angajaţii români se tem că urmează o criză economică declanşată de efectele coronavirusului, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, scrie adevarul.ro.
  • Aceasta este principala îngrijorare pentru unul din doi respondenţi, urmată de temerea că ar putea contacta virusul (31,1%) sau că ar putea să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare (11,2%).
  • Dintre cei care îşi simt ameninţat locul de muncă în contextul actual, 34,5% s-au declarat foarte îngrijoraţi, iar 32,6% oarecum îngrijoraţi, în timp ce restul de 32,9% nu cred că au în acest moment motive să se teamă pentru jobul lor.
  • Peste 43% pun aceste griji pe seama faptului că situaţia epidemiei de coronavirus ar putea afecta economic compania pentru care lucrează, iar dacă s-ar găsi în situaţia de a-şi căuta un nou job, 45,7% cred că ar găsi greu, iar 20,6% chiar foarte greu în contextul actual.
  • În schimb, mai bine de jumătate dintre angajatorii chestionaţi (53,3%) declară că au planuri de continuitate a afacerii în cazul agravării epidemiei de coronavirus în România.
  • De altfel, 60% dintre angajatorii care au participat la sondajul BestJobs afirmă că afacerea lor nu a fost până acum afectată de criza epidemiologică.
  • Deocamdată, pentru 20% dintre angajatori, principalele efecte ale contextului epidemiologic ţin de faptul că angajaţii se tem să intre în contact direct cu clienţii, în special care provin din ţările cu risc ridicat.
  • Instaurarea unei carantine totale la nivel naţional, care ar putea limita sau întrerupe capacitatea de a munci pentru o anumită perioadă, îi face pe mai mult de jumătate dintre angajaţii români (52,1%) să-şi facă griji foarte mari.
  • 40,30% din cei chestionaţi declară că a crescut numărul de igienizări ale spaţiului de muncă şi mai ales ale spaţiilor intens circulate sau zonelor expuse (clanţele uşilor, bare de susţinere la scări, lift etc.).
  • Mulţi angajatori au înlocuit întâlnirile directe de business cu discuţii la distanţă (telefonice, prin Skype, video calls etc. – 30,7%) şi permit angajaţilor care pot lucra de acasă să facă acest lucru (30,4%).