21 mart. 2024 | 16:26

Data exactă de la care românii nu vor mai arăta buletinul la graniţele aeriene şi maritime. Anunţ făcut de oficialii Comisiei Europene

News
Data exactă de la care românii nu vor mai arăta buletinul la graniţele aeriene şi maritime. Anunţ făcut de oficialii Comisiei Europene
Selectează Data exactă de la care românii nu vor mai arăta buletinul la graniţele aeriene şi maritime. Anunţ făcut de oficialii Comisiei Europene Data exactă de la care românii nu vor mai arăta buletinul la graniţele aeriene şi maritime. Anunţ făcut de oficialii Comisiei Europene

Intrarea României în spațiul Schengen este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale momentului. În acest sens, Comisia Europeană a făcut un anunț extrem de important, comunicând data la care românii nu vor mai arăta buletinul la graniţele aeriene şi maritime. Află tot ce trebuie despre această schimbare.

Schimbări importante odată cu intrarea în Schengen

Începând cu intrarea noastră oficială în Spațiul Schengen, frontierele aeriene și maritime interne ale României nu vor mai fi sub controlul Uniunii Europene. Alternativ, verificările vor continua la granițele terestre.

Oficialii Executivului comunitar au declarat, într-o conversație cu jurnaliștii din România și Bulgaria, că timpul de așteptare la coadă, care este implicit rezultatul procesării fluxurilor de pasageri, devine mai scurt.

Chiar dacă pasagerul va avea mai puțin timp până ajunge efectiv la poarta de îmbarcare, regulile privind prezentarea la aeroport sau port – de obicei cu două ore înainte de plecare – rămân în responsabilitatea autorităților naționale.

Cu toate acestea, atunci când un cetățean român sau bulgar călătorește într-un stat terț din afara UE, trebuie să prezinte actele de identitate ofițerilor la frontiera din afara UE.

Când vor trece românii granițele liber

Începând de duminica viitoare, 31 martie, cetățenii celor două noi state membre ale Spațiului Schengen nu vor mai fi obligați să prezinte documentele de identitate la punctele de control de pe terminalele de pasageri, au confirmat oficialii Comisiei Europene.

Ridicarea controlului este valabilă pentru toți rezidenții, indiferent dacă sunt adulți sau minorii care îi însoțesc. La începutul lunii martie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus ca verificările pentru minori să continue.

Proiectul prevede că pentru a obține o autorizație de călătorie pentru copii, „părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori” trebuie să călătorească „în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, în incinta aeroporturilor și porturilor”.

În plus, reprezentantul CE a declarat că România și Bulgaria sunt pregătite „complet” pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, inclusiv cu granițele lor terestre.

În conformitate cu decizia UE publicată pe 5 ianuarie, începând cu 31 martie 2024, controalele asupra oamenilor la frontierele interne cu Bulgaria și România și la frontierele lor cu celelalte țări membre ale spațiului de liberă circulație vor fi eliminate.

Reprezentanții Comisiei au declarat miercuri că sunt în comunicare continuă cu autoritățile române și bulgare. Ei au declarat că sunt complet pregătiți să pună în aplicare noile reguli care vor intra în vigoare din 31 martie. De asemenea, Austria continuă să se opună.

Care sunt șansele intrării în Schengen

Acest lucru nu este acceptat de Austria. Pe 9 martie, premierul Karl Nehammer a declarat că, în ciuda faptului că România este un partener important al Austriei, poziția României în ceea ce privește Schengen rămâne neschimbată.

Dacă celebrul cancelar austriac Karl Nehammer nu reușește să câștige alegerile din Austria, șansele României de a intra în Schengen și cu frontierele terestre ar crește, a declarat miercuri europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

”Sincer, cea mai bună cale pentru România, care deja îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, este ca Karl Nehammer să piardă următoarele alegeri din Austria. Vă spun sincer, cred că o spun public în spaţiul public din România, dar aceasta este calea pentru noi cea mai bună”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan în emisiunea România Politică de la Prima News.

Oficialul a subliniat și că la Congresul PPE, PNL a avut un obiectiv și a cerut ca angajamentul PPE de a susține aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiul schengen să fie inclus în programul electoral al PPE.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Adrian Minune nu s-a putut abține. Ce l-a făcut pe manelist să plângă în hohote
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Vestea cumplită pentru Simona Halep. Decizia care o va distruge
Capital.ro
Schimbarea aşteptată de românii care stau la bloc! Camera Deputaților şi-a dat acordul
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
FLORIN Piersic, MESAJ de pe PATUL de SPITAL. În ce STARE e ACTORUL
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro