Dăncilă, trasă la răspundere de Comisia Europeană: ”Vrem să vedem progrese”

de: Puiu Alexandru
12 03. 2019

Pe parcursul zilei de luni, Viorica Dăncilă s-a aflat într-o întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Frans Timmermans nu a avut însă cuvinte de laudă, mai ales în ceea ce privește justiția din România.

Proiectele anti-justiție ale coaliției PSD-ALDE, înaintate de Tudorel Toader, nu au fost niciodată văzut cu ochi buni de către Europa. Ele au ca scop decriminalizarea unui număr foarte mare de fapte de fraudă și anularea condamnărilor unor personalități precum Liviu Dragnea sau Darius Vâlcov. Din păcate, inițiativele cu pricina afectează iremediabil imaginea României în Uniunea Europeană și nu mai există niciun dubiu pe marginea acestui subiect.

La câteva luni după publicarea raportului îngrijorător al MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) referitor la justiția din țara noastră, autoritățile de la București continuă să ignore cu brio toate sesizările. Din păcate, pentru Dragnea și Dăncilă, Timmermans nu poate să închidă ochi la atacarea statului de drept. Din acest motiv, prim-vicepreședintele Comisiei Europene nu s-a ascuns după deget când a venit vorba de somarea Guvernului condus de Viorica Dâncilă.

„Vreau să discut cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV. Am predat un document prim-ministrului şi sper ca experţii noştri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a declarat Timmermans, după ceremonia de la Școala Națională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa.

Oficialul de la Bruxelles a insistat pe faptul că nu a văzut niciun fel de progrese de la publicarea raportului MCV. Singura particularitate evidentă a fost refuzul Guvernului vizavi de raport.

„Vreau să ne aşezăm şi să parcurgem toate punctele din raportul MCV şi să vedem dacă putem să le soluţionăm. În spiritul cooperării, vreau să soluţionăm aceste chestiuni. Dar vreau să fie foarte clar că aceste chestiuni sunt foarte serioase şi vrem se vedem progrese. Să sperăm că vom ajunge la un acord mâine sau poimâine, dar acum trebuie să investim în această relaţie şi să ne asigurăm că facem progrese.

Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriaşă, care este Comisia de la Veneţia, astfel încât să nu se facă paşi greşiţi? Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a mai declarat Timmermans, fiind vizibil îngrijorat de independența justiției de la noi.