Dăncilă își amenință propriul ministru PSD: ”Dacă ne uităm, este revocată”

de: Puiu Alexandru
09 10. 2019

Relația dintre Viorica Dăncilă și Ana Birchall este una foarte tensionată, deși amândouă sunt din PSD, iar Birchall a fost numită în poziția de ministru al Justiției de către premier.

Ana Birchall a început să facă eforturi pentru desființarea secției speciale de anchetare a magistraților. Respectiva instituție inventată de PSD este responsabilă de efortul inutil de a-i sabota carierea de la Bruxelles a Laurei Codruța Kovesi. În acest context, ministrul Justiției este de părere că secția cu pricina nu se susține.

Aproape panicată, Viorica Dăncilă a atacat-o fără emoții pe Birchall printr-un set de declarații acide. Premierul speră să o intimideze pe membra PSD numită chiar de ea în fruntea ministerului Justiției. Declarațiile au fost făcute în contextul emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu”. Acolo, a fost întrebată cum s-a ajuns în situația paradoxală ca ministrul PSD al Justiției să lupte pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). „Această atitudine a Anei Birchall nu este poziția PSD. PSD nu va mai da nicio ordonanță pe Justiție, noi ne-am învățat lecția, nu vom mai interveni. Intervenția Anei Birchall nu e o intervenție personală. Dacă ne uităm este revocată. Eu nu accept să implice ministerul într-un scandal”, a răspuns Viorica Dăncilă.

De parcă o să fie certată în urma ședinței cu părinții de la școală, premierul a continuat declarațiile. „Vom vedea atitudinea dânsei în fața colegilor, pentru că această implicare în justiție nemulțumește colegii. Magistrații trebuie să ajungă la un consens. A fost deja o discuție legată de acest aspect, vom avea o nouă discuție în CEx”, a concluzionat Dăncilă.

Ca referință, afirmațiile lui Dăncilă vin la aproximativ trei săptămâni după ce Birchall a început demersurile pentru desființarea secției de anchetare a magistraților. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, pe 17 septembrie, că grupul de lucru interministerial coordonat de minister a ajuns la două concluzii preliminare referitoare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție. Atunci, a precizat că niciuna dintre ele nu susține funcționarea în această formă a acestei structuri de parchet.