Dăncilă îi forțează mâna lui Iohannis: ce spune Codul Administrativ
Guvernul Dăncilă a aprobat aseară o serie stufoasă de ordonanțe de urgență a căror efecte le vom afla în detaliu în zilele următoare. Printre ele, se număr și Codul Administrativ, un proiect care a fost contestat de multe ori în trecut.
În Republica Parlamentară România, președintele nu a avut niciodată o putere foarte mare. Printre atribuțiile sale se număra însă puterea de a refuza numirea unui ministru propus de coaliția de guvernare sau amânarea deciziei pe o perioadă ”rezonabilă”. Iohannis a profitat la maxim de această putere pentru a evita numirea unor noi miniștri pe care PSD-ALDE i-a demis, înlocuit și propus pe bandă rulantă. Nicio guvernare de după `89 nu a schimabt atâtea guverne pe cât a făcut-o Dragnea din momentul în care a câștigat cu Tăriceanu majoritatea în parlament.
Pentru că Dăncilă s-a supărat pe Iohannis pentru că i-a refuzat câteva propuneri de miniștri, a pus piciorul în prag prin intermediul Codului Administrativ votat ieri. Conform noii legislații, președintele țării este obligat să numească un nou ministru în maxim 10 zile din momentul în care postul a devenit vacant. În plus, nu poate refuza o propunere de ministru decât o singură dată. Nu se menționează nimic în lege despre posibilitatea propunerii aceleeași persoane în cazul unui refuz, deci PSD-ul a vrut să fie sigur că poate numi pe oricine în guvern, fără niciun drept de veto din partea lui Klaus Iohannis.
Primele speculații referitoare la introducerea acestor reglementări au fost făcute încă din luna februarie a acestui an, de către Olguța Vasilescu. Ea a fost plimbată prin mai multe ministere de către Dragnea, dar lui Iohannis i s-a terminat răbdarea când a fost numită pentru portofoliul de la Dezvoltare. Inițial, a ocupat poziția de ministru al Muncii. La începutul anului, Olguța s-a aruncat la a afirmat că legislația este deficitară când vine vorba de numirea miniștrilor, iar soluția este un OUG.