Dăncilă, somată de Guvernul Ungariei: cât ne va costa scandalul de la cimitirul din Valea Uzului

Dăncilă, somată de Guvernul Ungariei: cât ne va costa scandalul de la cimitirul din Valea Uzului

Tot ce este rău în relația dintre românii și ungurii din Transilvania a ieșit ieri seară la iveală, în scandalul de la cimitirul din Valea Uzului.

Dacă ai trăit pentru o clipă cu impresia că ducem lipsă de extremism politic și naționalism, înseamnă că nu ai văzut cum au deviat evenimentele de joi seară de la cimitirul internațional al eroilor din Valea Uzului. Situația a devenit atât de gravă, jandarmii au fost atât de inutili, iar românii atât de agresivi, încât Guvernul Ungariei a transmis o notă de protest Cabinetului Dăncilă pentru modul au în care s-au desfășurat evenimentele.

Detaliile notei de protest înaintată de oficialii de la Budapesta au fost făcute publice de către agenția ungară de presă MTI. Prin acel document de tip somație, secretarul de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta responsabil de relația cu Parlamentul a încercat să explice de ce s-a creat un precedent periculos.

Doleanța principală este ca autoritățile de la București să investigheze amănunțit cazul și să respecte angajamentele internaționale în privința evenimentelor de la Valea Uzului. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca acest scandal să aibă repercusiuni în ceea ce privește imaginea deja pătată a României în UE.

Același Levente Magyar a afirmat pe un ton cât se poate de vehement că este ”inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocități”, care, ”în barbarismul lor, evocă cea mai dură provocare a maghiarilor.” ”Guvernul Ungariei se aşteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci România măcar ulterior să ofere reparații şi explicații celor câteva sute de mii de cetăţeni maghiari jigniţi în identitatea lor”, spune oficialul ungar.

Pentru că subiectul cimitirului de la Valea Uzului continuă să fie destul de abstract pentru mulți dintre români, secretarul de stat maghiar a făcut o scurtă sinteză a evenimentelor care au dus la realizarea lui. Levente Magyar amintește că, după Primul Război Mondial a fost amenajat un cimitir militar în Valea Uzului. În prima fază, acesta a fost dedicat soldaţilor maghiari căzuţi în 1916, pe front. „Deşi nu a existat nicio dovadă că ar exista şi rămăşiţele unor soldaţi români în cimitir, administraţia locală a celei mai apropiate localităţi a decis să amplaseze cruci de beton în memoria presupuşilor soldaţi înhumaţi aici. Chiar şi autorităţile române de resort recunosc că această decizie nu a avut bază legală, iar hotărârile încalcă şi dreptul internaţional”, susține secretarul de stat ungar.

În ceea ce privește evenimentele de joi seară, reprezentantul Guvernului Ungard a oferit câteva detalii clare. „Organizaţii civile româneşti au anunţat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil în stare de ebrietate să pătrundă prin zidul de protestatari secui paşnici care ieşeau din cimitir. După ce au pătruns înăuntru, persoanele care sărbătoreau au răsturnat poarta secuiască şi au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria română de la faţa locului a privit pasivă toate acestea”, a mai spus Levente Magyar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI