Dan Voiculescu, învins la CEDO. Veste cruntă și pentru fiica lui, Camelia

de: Ștefan R. Apostol
17 03. 2022

În urmă cu 8 ani, celebrul mogul de presă, Dan Voiculescu, primea din partea Înaltei Curți de Justiție o decizie definitivă de 10 ani de închisoare pentru mai multe capete de acuzare. Ca urmare a vârstei înaintate, în 2017, ieșea din închisoare, după numai trei ani de detenție, ca urmare a împlinirii vârstei de 60 de ani. În toată această perioadă, statul român a încercat să recupereze prejudiciul evaluat la 80 de milioane de euro în dosarul ICA. Pasul următor al fostului proprietar Intact Media a fost de a merge la CEDO, dând statul român în judecată, sub pretextul că i s-ar fi încălcat prezumția de nevinovăție în acest dosar, bazându-se pe o declarație făcută la vremea respectivă de către fostul președinte Traian Băsescu, despre care Dan Voiculescu spunea că este dușmanul său numărul unu. Astăzi, judecătorii CEDO au dat o decizie definitivă în cererea făcută de Voiculescu.

Dan Voiculescu dă statul român în judecată la CEDO

Războiul dintre Traian Băsescu și Dan Voiculescu, cel puțin în acceptul celui din urmă, a dus la decizia magistraților români în 2014, în urma căreia Dan Voiculescu intra după gratii pentru următorii 10 ani. Dar, spre norocul său, în 2017, după ce împlinea vârsta de 60 de ani, ieșea din închisoare după trei ani de detenție.

Prejudiciul adus statului, spuneau procurorii de atunci, era evaluat la 80 de milioane de euro, din care s-a reușit recuperarea a doar 18 milioane de euro. Ulterior, mogulul de presă decide să dea în judecată la CEDO statul român, pe fondul unei declarații făcute de Băsescu, care ar fi fost defapt un un viciu de procedură, și anume că i s-ar fi încălcat prezumția de nevinovăție în acest dosar.

Cu doar câteva zile înainte de decizia magistraților în dosarul ICA, Traian Băsescu făcea o declarație referitoare la Dan Voiculescu și acțiunea în justiție demarată împotriva sa, declarând pe 8 august 2014:

„Nu este corectă evaluarea că toată lumea se așteaptă la o condamnare. S-ar putea foarte bine să existe o achitare.

Nu știu. Totul este posibil. Judecătorul este singurul care are toate elementele pentru a decide”, declara Traian Băsescu.

Ca urmare a acestui fapt, Dan Voiculescu, împreună cu fiica sa Camelia Voiculescu, lua decizia de a da statul român în judecată la CEDO. În petiția înaintată la Strasbourg, Dan Voiculescu invoca încălcarea prezumției de nevinovăție, agățându-se exact de declarația făcută de Băsescu, președinte al României la acea vreme.

Citește și: Câți bani a recuperat ANAF din dosarul lui Dan Voiculescu. Abia s-a atins de banii șefului de la Antene

Judecătorii Curţii de la Strasbourg au dat o decizie definitivă

Într-un comunicat emis astăzi, magistrații CEDO și-au anunțat decizia în acest caz, spunând că decizia magistraților români din 2014 a fost una imparțială, care nu a fost influențată sub nicio formă de declarațiile făcute de Traian Băsecu la acel moment.

„În ceea ce privește declarația Președintelui României și afirmația potrivit căreia aceasta ar fi adus atingere prezumției de nevinovăție în cazul domnului Voiculescu, Curtea a stabilit că această pretinsă declarație nu a implicat vinovăția din partea acestuia din urmă.

Prin urmare, nu existau motive pentru a crede că imparțialitatea procesului ar fi fost pusă sub semnul întrebării. Această plângere a fost astfel respinsă ca fiind vădit nefondată.”, se spune în argumentarea magistraților CEDO.

În argumentele magistraților se mai spune că judecătorii CEDO au reiterat că simplul fapt că un politician a fost urmărit penal, chiar și în timpul unei campanii electorale, nu reprezintă automat o încălcare a dreptului de a candida.

În ceea ce privește declarațiile oficialilor, acestea ar avea greutate doar dacă instanța de judecată nu ar fi independentă, lucru pentru care nu existau dovezi în acest caz, se mai spune în argumentația CEDO.

„Procedurile nu au fost arbitrare”

În ceea ce privește independența instanțelor de judecată, Curtea a observat că procedurile nu au fost arbitrare, că Voiculescu a avut posibilitatea rezonabilă de a-și prezenta argumentele în contradictoriu și că deciziile adoptate au fost temeinic motivate pe baza faptelor și a legislației aplicabile, se mai spune în argumentație.

„În general, nu a părut să existe nicio dovadă că autoritățile ar fi condus procesul din motive ascunse, ceea ce a determinat Curtea să respingă plângerea ca fiind vădit nefondată. Celelalte plângeri formulate de dl Voiculescu nu au îndeplinit condițiile de admisibilitate ale Curții și, prin urmare, au fost respinse.

Curtea a notat că reclamanții au contestat judecătorii instanțelor interne din completul de judecată care dispus sechestrele pentru părtinire și au primit răspunsuri motivate. Nu a existat nicio aparență de lipsă de imparțialitate din partea judecătorilor de la instanță în cazul lor. Plângerea a fost respinsă ca vădit nefondată.”, se mai precizează în decizia luată de magistrații CEDO.

Rămâne să vedem care va fi următorul pas făcut de Dan Voiculescu, în condițiile în care demersul său la Curtea Europeană a avut un rezultat negativ și definitiv.