Dan Barna, primele declarații despre un nou lockdown: ”E clar lucrul acesta”

Dan Barna, primele declarații despre un nou lockdown: ”E clar lucrul acesta”
Dan Barna, despre noi restricții în România

Vicepremierul Dan Barna vine cu informații proaspete despre situația tensionată din România, în contextul apariței valului trei al pandemiei. Liderul USR le-a transmis oamenilor că premierul României va introduce noi măsuri restrictive, astfel încât se se evite transmiterea comunitară a virusului și implicit explozia îmbolnăvirilor și blocarea sistemului sanitar.

Populația nu mai respectă măsurile de prevenție

Dan Barna a confirmat prezența valului trei al pandemiei în țara noastră, recunoscând că transmiterea virusului nu poate fi blocată instant. Vicepremierul a dat asigurări că tulpina britanică se află în România și că lupta pentru a limita răspândirea acesteia ține doar de cetățeni.

Din păcate, mulți dintre români au obosit să respecte măsurile de prevenție, gest care conduce la acest al treilea val al pandemiei. Pentru a evita instalarea haosului generat de o transmitere mare a virusului, Dan Barna a anunțat că va fi introdusă o nouă serie de restricții, dar care nu va prevede un lockdown total.

„Suntem în faţa valului 3. E clar lucrul acesta. Avem tulpina britanică identificată, prezentă. E clar că nu poţi să blochezi această răspândire. Cum trecem peste asta depinde foarte mult de noi. S-a observat, din păcate, şi la nivelul populaţiei, o relaxare şi un sentiment că gata, am scăpat. Iată, vedem că nu am scăpat şi cifrele, chiar dacă unii indicatori par stabili, vedem presiune pe sistemul ATI ceea ce ne confirmă că lucrurile sunt departe de a fi trecut.

Or, din această perspectivă, vor mai fi necesare nişte măsuri tocmai pentru a nu face şi nu avem în plan niciun lockdown sistemic, general. Acesta nu e pe masă în momentele acestea şi nu intenţionăm să îl decidem. Nu poţi nici să fii radical. Radical înseamnă să închizi tot şi te asiguri că îţi scade… Nu poţi să faci asta, pentru că oamenii trebuie să meargă la muncă, pentru că oamenii trebuie să poată să îşi cumpere alimentele esenţiale şi lucrurile de care au nevoie”, a declarat Barna la un post TV.

Semnal de alarmă din partea medicilor

Pe cealaltă parte a baricadei se află medicii, care fac apel disperat către cetățeni. Aceștia ne informează cu privire la lipsa acută a locurilor de la Terapie Intensivă, cât și cu privire la modul parșiv în care acționează virusul, indiferent de vârsta pacienților afectați.

„Pandemia de coronavirus evoluează în valuri. Măsurile de relaxare sunt însoțite de o creștere a numărului de cazuri. Când nu respectăm regulile cu strictețe, apar și astfel de situații. Singurul lucru care în tot acest an de zile a ținut pandemia sub control au fost legat de măsurile restrictive. Sunt deja pacienți care așteaptă o zi sau două pentru un pat liber”, a transmis medicul Radu Țincu, medic ATI al Spitalului Floreasca.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI