Dacia, o mașină inutilă pentru Poliția Română? „Poliţiştii îşi riscă viaţa”

de: Andrei Simion
15 01. 2019

Dacia a ajuns subiect de scandal la Poliția Română. Cei care ar trebui să folosească zilnic mașinile din dotarea MAI susțin că sunt aproape inutile pentru ce au nevoie.

Un accident din 2018, în care a fost implicată o mașină Dacia Logan a Poliției Române, a atras atenția asupra problemelor. În comuna Vicovu de Jos, o mașină Mercedes din 2010 a izbit violent și frontal o Dacia Logan în care era un polițist din comuna Putna. Acest accident din Suceava a fost prezentat pe larg de comisarul Marius Ciotău, şeful Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) Suceava.

„În maşina marca Mercedes erau şi pasageri. Toţi au fost teferi. Poliţistul a fost grav rănit şi nu se ştie dacă se va recupera în totalitate”, a explicat Ciotău pentru Adevărul. Mașina Mercedes, condusă de-o femeie, a intrat pe contrasens şi lovit mașina Poliției, marca Dacia.

În urma accidentului, poliţistul a suferut două fracturi la piciorul stâng. Bazinul i-a fost fisurat şi trebuie să stea imobilizat în ghips timp de 45 de zile.

„Aceste maşini nu sunt pentru uzul poliţiei, poate doar pentru logistică, de dus hârtii. Nu sunt pentru urmăriri. Nu mai corespund standardelor actuale. Există anumite normative pentru achiziţionarea lor. Aceste normative nu au prevăzut niciodată măsuri de siguranţă pentru poliţişti. Trebuie să ne gândim că noi suntem obligaţi să respectăm normele de protecţie a muncii. Este obligaţia angajatorului să pună la dispoziţia poliţistului toate mijloacele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii”, a adăugat Ciotău.

„Nu sunt maşini pentru munca de poliţie, pentru a putea urmări şi prinde infractorii”

Vasile Grumăzescu, liderul filialei locale a Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), a spus că, din cauza dotării Poliției cu mașini Dacia Logan, polițiștii sunt puşi în inferioritate față de ceilalți participanți la trafic. Iar problema e imensă în cazul intervențiilor.

„Din păcate, aceste maşini prezintă o lipsa de siguranţă. Nu sunt maşini pentru munca de poliţie, pentru a putea urmări şi prinde infractorii. Nu se investeşte nimic în siguranţa poliţistului, nu avem posibilitatea de a le oferi cetăţenilor siguranţă. Poliţistul este pus în inferioritate, iar siguranţa este la limita. Poliţiştii îşi riscă zilnic viaţa folosind maşinile puse la dispoziţie de angajator, atât cele mai vechi, cât şi cele mai noi. Sunt lipsite total de măsurile minime de siguranţă pentru toţi participanţii la trafic”, a spus Grumăzescu.

În 2018, 2.000 de mașini Dacia Logan au intrat în parcul auto al MAI. Dintre acestea, 30 au ajuns în Suceava.