Dacă pornești mașina de spălat sau aspiratorul la această oră riști amendă pe loc. Reguli noi la bloc. Mulți români nu le știu

de: Stan Nicu
17 09. 2023

Cei care stau la bloc sunt privați de multe lucruri în comparație cu cei care locuiesc la casă. Astfel, cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că dacă pornești mașina de spălat sau aspiratorul la această oră riști amendă pe loc. Reguli noi la bloc. Mulți români nu le știu.

Amenzi uriașe pentru cei care deranjează liniștea la bloc. Folosirea bormașinii în afara programului, 1500 de lei

Românii care nu respectă orele de linişte la bloc în 2023 riscă amenzi substanțiale de mii de lei.

Maşina de spălat care este mai zgomotoasă îl poate face pe proprietar să plătească o amendă de 1000 de lei, amenda pentru folosirea bormaşinii în afara orelor de odihnă ajunge la 1.500 de lei, în timp ce nişte manele sau chiar muzică clasică ascultate cu boxele la maximum pot aduce o amendă de 3000 de lei.

Citește și: Ce pățesc locatarii care nu plătesc fondul de rulment

Orele de odihnă, respectiv orele de liniște de la bloc, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991. În cazul în care legea nu se respectă, veți primi amenzile mai mult decât usturătoare.

Mulți se bazează pe vechile reguli

Mulţi dintre români au tendința să se comporte ca pe vremea comuniștilor, însă trebuie să ştie că există o nouă lege care spune că cei care nu respectă orele de linişte sunt aspru pedepsiți.

Conform legii, orele în care trebuie să respectăm liniştea la bloc sunt 22:00-08:00 şi 13:00-14:00.

Dar, programul de linişte poate suferi modificări în urma unei eventuale decizii a adunării generale a asociaţiei de proprietari, existând cazuri unde se merge pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13:00 şi 16:00.

De asemenea, mai trebuie spus că amenzile pot crește substanțial în cazul persoanelor cărora le-au mai bătut polițiștii la ușă, neaflându-se la prima abatere.

Se poate ajunge la ore de muncă în folosul comunității

În plus, se poate ajunge chiar într-acolo încât o persoană să execute ore de muncă în folosul comunităţii, în cazul în care nu respectă orele de linişte ale vecinilor de bloc.

Citește și: Ce nu mai ai voie să faci în weekend la bloc

Astfel, autorităţile îndeamnă că cel mai bine ar fi ca, în cazul în care o persoană nu respectă programul orelor de linişte la bloc, să se solicite intervenţia poliţiştilor.

În mod normal, polițiștii care se prezintă la intervenție ar trebui să fie dotați cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot, după care să poată aplica sancţiunile.

Nu în ultimul rând, programul de linişte al blocului trebuie afişat în mod corespunzător, la intrarea în bloc, astfel încât toţi locatarii să-l poată vedea.