Cuvântul din limba română pe care mai toţi îl scriu greşit. Asta e forma corectă, de fapt

de: Manolică Anca
04 07. 2023

Cele mai multe cuvinte din limba română se scriu fix așa cum se citesc, ceea ce face din limba noastră una ușor de învățat. Cu toate acestea, există unele cuvinte și forme gramaticale care îi pun în dificultate pe oameni, atunci când vine vorba despre forma corectă. Iată care este cuvântul pe care 90% dintre români îl scriu greșit.

Cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu greșit

Nimeni nu se naște învățat, așa cum spune o vorbă din popor, însă pentru asta părinții și, mai apoi, învățătorii și profesorii ne educă și ne învață lucrurile esențiale în viață. Iar scrisul și cititul sunt două dintre aspectele importante fără care nu am putea reuși să ne clădim un viitor plin de reușite.

Uneori, o abatere de la sistemul limbii poate duce la consecințe asupra capacității de a comunica, prin scris ori oral, în mod corespunzător o informație. Și, cu toate că limba română este o limbă fonetică, ceea ce înseamnă că majoritatea cuvintelor se citesc așa cum se scriu, există încă multe cuvinte care îi pun în dificultate pe oameni, atunci când vine vorba despre forma corectă.

Folosite frecvent în mod greșit, oamenii se obișnuiesc să le utilizeze așa, astfel că devin un impediment în a ne exprima corect din punct de vedere gramatical. Odată intrate în vocabular, românii nici nu își mai pun problema dacă sunt corecte sau nu, ci le folosesc ca atare.

Citește și: Cuvintele din limba română pe care le foloseşti zilnic, dar nu ştiai că vin din turcă. Surpriză mare!

Mulți îi pun o literă în plus

Unul dintre cuvintele care pun cele mai multe probleme românilor este ”repercusiune”. Majoritatea dintre ei aleg să pună un ”r” în plus în interiorul cuvântului și îl rostesc și scriu sub o formă greșită, ”repercursiune”. Cuvântul cu privina face referire la o consecință sau urmare și provine din limba franceză, originalul fiind ”repercussion”.

Alte cuvinte din limba română pe care mulți le folosesc greșit sunt: ”servici” (în loc de ”serviciu”), ”inopinant” (în loc de ”inopinat”), ”monstră” (în loc de ”mostră”), ”chibrite” (în loc de ”chibrituri”), ”bacnotă” (în loc de „bancnotă”).

Citește și: Cuvântul din limba română care îi încurcă mereu pe români. Foarte mulţi îl folosesc greşit, cu ce îl confundă