Cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit. Forma corectă, prea puţin folosită
Playtech Știri îți prezintă cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit. Principalul motiv pentru care a fost sesizată această eroare are de-a face cu faptul că nu toată lumea cunoaște originea și sensul termenului. Află în rândurile de mai jos care este forma corectă, de fapt.
Motivele pentru care mulți scriu sau rostesc greșit cuvinte din limba română
Până în anul 1860, limba română s-a scris, de regulă, cu alfabetul chirilic și, mai ales în ultima perioadă dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin, cu un alfabet de traziție. În RSS Moldovenească s-a folosit până în anul 1898 alfabetul chirilic modern sau rusesc adaptat, potrivit „Pentru o istorie a scrierii limbii române” (2018).
Limba română modernă se scrie cu alfabetul latin. Alfabetul actual al limbii române are 31 de litere. Prin litere, mari sau mici, urmate sau nu de punct sau de spațiu, înțelegem semnul grafic din alfabetul unei limbi, corespunzând în general unui fonem. Literele formează cuvinte sau grupuri de cuvinte.
Prezentele reguli de scriere și de rostire literară a cuvintelor românești privesc aspecte în legătură cu care, în scriere sau în rostire, pot exista ezitări sau greșeli. Este și cazul unui termen pe care Playtech Știri va vorbi în materialul de astăzi.
Există diverse motive pentru care multe persoane scriu sau rostesc greșit anumite cuvinte, printre care: necunoașterea originii cuvântului, necunoașterea sensului acestuia, necunoașterea structurii cuvântului sau influența unor rostiri dialectale, învechite sau populare.
Cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit
Înțelegerea regulilor după care se scriu sau se rostesc cuvintele în limba română este absolut necesară, pentru folosirea unui limbaj adecvat în orice fel de exprimare. Unul dintre termenii folosiți în mod eronat de mulți dintre români este „repercusiune”. Când spunem că este folosit în mod eronat, ne referim la faptul că este scris, dar și rostit greșit.
„repercusiune = repercusiuni, substantiv feminin, urmare, consecință [Pr.:-si-u-], din franceză répercussion”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.
Greșeala pe care o fac mulți români este că adaugă o literă „r” în interiorul cuvântului. Îl scriu și îl rostesc „repercursiune”, formă care nu apare în Dicționarul explicativ al limbii române. Deci, nu este corectă.
Te-ar putea interesa și: Primul text scris în România, ce alfabet se prefera atunci: româna nu era o limbă destul de „cultă”
„repercusiune (desp. -si-u-) substantiv feminin, genitiv-dativ articulat repercusiunii; plural repercusiuni”, arată ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.