Cuvântul din limba română pe care 91% dintre români îl scriu greșit. Care e forma lui corectă, de fapt
Nu ar fi prima dată când ne propunem să discutăm despre anumite cuvinte, folosite zilnic, dar care uneori le utilizăm greșit. În cazul de față, vorbim despre cuvântul din limba română pe care 91% dintre români îl scriu greșit. Așa că, hai să aflăm împreună are e forma lui corectă, de fapt.
Vorbirea curentă vs limba literară
Așa cum am mai evidențiat și cu altă ocazie, există anumite diferențe între vorbirea curentă vs limba literară. În același context, așa cum au explicat și specialiștii în lingvistică, vorbirea curentă reprezintă acele tipuri de limbi care sunt folosite de oamenii obișnuiți, de obicei pentru a discuta între ei.
De exemplu. Prakrit, care era folosită de oamenii obișnuiți în perioada mauryană, care nu cunoșteau sanscrita, limba oficială.
Limbile literare sunt acele tipuri de limbi care sunt folosite de autori în lucrări științifice, texte publice, nuvele sau romane, deci în concluzie:
- limba colocvială = limba oamenilor de rând.
- Limba literară = limba folosită la scrierea corectă a anumitor lucrări.
Limba este redundantă
Deși pare ciudată această afirmație, ea are și argumentele aferente, care o susțin. În primul rând, prin vorbirea curentă, spun specialiștii, o limbă se dezvoltă, introducând termeni noi, apoi depășindu-i pe cei vechi.
De cealaltă parte, versiunile literare ale limbilor sunt aproape întotdeauna încercări de a păstra o versiune învechită pe care un grup autoproclamat a decis că era versiunea perfectă, epoca de aur în care cuvintele erau vorbite corect.
Și vor exista mai multe limbi colocviale, dacă limba nu este bolnavă, mai sunt de părere specialiștii. Limba colocvială a unui profesor universitar nu este limba literară, dar nu este nici limba unei tinere la modă într-un club de noapte, spre exemplu.
Care este cuvântul din limba română pe care 91% dintre români îl scriu greșit
Mergând acum la versiunea scrisă a limbii române, în cazul nostru, există multe cuvinte folosite greșit. Dacă în vorbirea curentă ele sună într-un anume fel, atunci când le punem pe hârtie este o cu totul altă situație, din punct de vedere gramatical, morfologic și de exprimare. Conform unor date recente, cuvântul din limba română pe care 91% dintre români îl scriu greșit așază, care folosit în vorbirea curentă este așează.
Din păcate, a doua varinată este forma greșită din punct de vedere gramatical, când vorbim de conjugarea verbului a așeza. Explicația este una simplă, și anuem că forma așază, corectă gramatical, respectă conjugarea a II-a a verbului a așeza.
Spre exemplificare avem El așază tacâmurile pe masă, sau Ea așază farfuriile la locul lor. Aceste forme de conjugare sunt cele corecte, pe când așează, deși folosită în vorbirea curentă așa, este cea greșită.
Această formă a intrat în automatismul verbal poate și ca o influență a dialectelor regionale, sau cum se mai întâmplă și în cazul altor cuvinte, dintr-o intenție de a simplifica modul în care vorbim.