Cutremurele din România au legătură cu cele din Turcia? INFP a dat alerta în țară
În februarie a.c., două cutremure devastatoare au avut loc în Turcia și Siria. Conform specialiștilor, cutremurul inițial, care a avut loc la 6 februarie, a creat o mișcare de deplasare „laterală spre stânga” de-a lungul liniei de falie din estul Anatoliei, forțând terenul aproximativ de la est la vest. Specialiștii constatau, imediat după producerea seismului, că terenul s-a deplasat spre est până la 3 metri. În România, imediat după acest moment, au apărut mai multe activități seismice în zone în care nu s-au mai produs cutremure de zeci, poate de sute de ani. Azi, mulți se întreabă dacă nu cumva cutremurele din România au legătură cu cele din Turcia. Noile date au determinat rerpezentanții INFP să explice anumite lucruri. Citește mai departe și vezi care sunt aceste explicații.
Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria și efectele lor
La 6 februarie 2023, un cutremur puternic a lovit sud-estul Turciei și regiunea de nord-vest a Siriei, devastată de război, lăsând milioane de oameni fără case, iar alte câteva sute de mii decedate sau date dispărute. Datele obținute de la seismometrele care măsoară trepidațiile solului cauzate de undele seismice sugerează că acest eveniment, produs în dimineața zilei de 6 februarie, a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter. Undele seismice au fost captate de senzori din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie.
Zguduirile provocate de energia care se deplasează dinspre sursă sau epicentru au avut deja consecințe teribile pentru persoanele care locuiesc în apropiere. Multe clădiri s-au prăbușit, și există rapoarte privind deteriorarea conductelor de gaz care au provocat incendii. Un al doilea cutremur foarte mare, cu magnitudinea de 7,5 grade, a avut loc, de asemenea, în centrul Turciei, în jurul prânzului, în aceeași zi.
Conform unui bilanț recent, aproape 18 milioane de persoane din Turcia și Siria au fost afectate de dezastru, cu peste 55.000 de morți și aproape 130.000 de răniți. Milioane de oameni au fost strămutați din casele lor, iar peste 10 milioane au nevoie și astăzi de ajutor urgent.
Vezi și: Un nou cutremur puternic în Turcia. Ce magnitudine a avut seismul de această dată
De ce s-a întâmplat asta aici
Această zonă a Turciei este predispusă la cutremure, deoarece se află la intersecția a trei dintre plăcile tectonice care alcătuiesc scoarța terestră. Este vorba de plăcile Anatoliană, Arabă și Africană. Arabia se deplasează spre nord în Europa, ceea ce face ca placa Anatoliană, pe care se află Turcia, să fie împinsă spre vest.
Vezi și: Un nou cutremur puternic în România. E panică printre locuitori, ce magnitudine a avut
Mișcarea plăcilor tectonice generează presiune în zonele de falie de la granițele acestora. Eliberarea bruscă a acestei presiuni este cea care provoacă cutremurele și zguduirile solului. Este probabil ca acest ultim cutremur să se fi produs pe una dintre principalele falii care marchează granițele dintre plăcile Anatoliană și Arabă, spun specialiștii, explicând faptul că fie falia Anatoliană de Est, fie falia de transformare a Mării Moarte sunt responsabile pentru aeste dezastre.
Ambele sunt „falii de alunecare”, mai spun specialiștii, ceea ce înseamnă că ele acomodează o anumită mișcare a plăcilor care se deplasează una lângă cealaltă.
INFP explică dacă cutremurele din România au legătură cu cele din Turcia
De la momentul dezastrului din cele două state și până astăzi, în România au avut loc un număr important de seisme, mai ales în zone care până acum nu au mai avut activitate seismică de zeci, poate de sute de ani. Cele mai recente au avut loc între 22 și 24 mai, în Crișana, foarte aproape de Arad, și au avut magnitudine între 4,7 grade pe scara Richter, pe 22 mai, și 3,2 grade pe scara Richter, în noaptea de 23 spre 24 mai, de altfel anunțat de INFP:
„În ziua de 24 Mai 2023, la ora 00:42:04 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 8km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 23km E de Arad, 48km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 92km N de Resita”, anunță INFP în această dimineață.
Deși la început nu au fost date explicații clare asupra acestor noi cutremure, INFP a decis să explice dacă, în cele din urmă, cutremurele din România au legătură cu cele din Turcia:
„Da, cred că trebuie să ne obișnuim, mai ales în zona vestică dacă au început, pentru că acelea sunt influențate de Mediterană, deci vin de undeva din partea sudică, probabil că este o influență foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, în urma cutremurelor catastrofale de la turci și da, trebuie să ne obișnuim.”, a spus Mihai Diaconescu la Antena3.
Conform datelor statistice, în zona Aradului s-au înregistrat aproximativ 4 seisme cu maginitudini peste 5 grade, în ultimii 200 de ani. Recentele activități seismice de aici, dar și în general, i-au determinat pe specialiștii INFP să spună ca da, cutremurele din România au legătură cu cele din Turcia.