Cutremur în România vineri după-amiază. Ce magnitudine a avut

de: Ștefan R. Apostol
25 10. 2024

INFP a înregistrat un nou cutremur în România vineri după-amiază, precizând ulterior și ce magnitudine a avut.

INFP a înregistrat un nou cutremur în România vineri după-amiază

Conform datelor înregistrate de specialiști, vorbim despre un nou nou cutremur în România vineri după-amiază, produs la o adâncime de 131,4 kilometri. Conform datelor furnizate, seismul a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, și s-a produs în zona seismică Vrancea:

„În ziua de 25 Octombrie 2024, la ora 13:03:33 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 131.4 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 56km V de Focșani, 63km SE de Sfântu-Gheorghe, 69km E de Brașov, 78km NE de Ploiești”, precizează infp.ro.

Intensificare a activității seismice în România

Anul 2024 a fost marcat de o intensificare a activității seismice în România, cu mai multe cutremure semnificative în zonele seismice cunoscute, în special în Vrancea și în zona Banatului.

Unul dintre cele mai puternice seisme a avut loc pe 16 septembrie, în Vrancea, cu o magnitudine de 5,5, și s-a resimțit inclusiv în București. Acesta a fost însoțit de cutremure secundare, o activitate ce a ridicat preocupări legate de stabilitatea infrastructurii și de pregătirea pentru astfel de evenimente.

Anterior, pe 10 august, în județul Arad, un cutremur de 4,7 grade a fost resimțit în întreaga regiune, fiind urmat de replici care au produs avarii minore în zona de nord-vest a României.

Este nevoie de măsuri de siguranță

Printre cele mai importante măsuri luate în 2024 s-au numărat inspecțiile de siguranță și consolidarea clădirilor mai vechi, care ar putea fi vulnerabile în fața seismelor.

De asemenea, autoritățile române au început să implementeze noi măsuri de educare a publicului și simulări de evacuare, având în vedere atât frecvența recentă a cutremurelor, cât și posibilele consecințe.

Această activitate seismică intensă se datorează interacțiunii plăcilor tectonice din regiunea Vrancea, un punct fierbinte pe harta seismică a României.

Deși cutremurele nu pot fi anticipate cu exactitate, eforturile de monitorizare și pregătire continuă rămân esențiale pentru a minimiza impactul acestora asupra populației și infrastructurii.