Cutremur în România, miercuri seara. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Cutremur în România, miercuri seara. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cutremur în România, în seara de miercuri, 26 februarie

Un seism s-a produs în cursul serii de miercuri, 26 februarie. Unde s-a resimțit cutremurul și care a fost magnitudinea sa? Instituttul Național pentru Fizica Pământului oferă ultimele detalii oficiale.

Cutremur în România, miercuri seară

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 magnitudine pe scara Richter a avut loc în cursul serii de miercuri, 26 februarie. Acesta s-a produs în zona seismică Vrancea, la orele 17:04:09, ora locală a României, la adâncimea de 77 de km. Fenomenul s-a produs în apropierea orașelor: 86km E de Brasov, 93km S de Bacau, 102km NE de Ploiesti, 109km V de Galati, 112km NV de Braila, 152km N de Bucuresti, 173km SV de Iasi, 174km NE de Pitesti, 198km E de Sibiu, 217km N de Ruse.

„În ziua de 26 Februarie 2020, la ora 17:04:09 (ora locală a României), s-a produs în HIMACHAL PRADESH, INDIA un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.2, la adâncimea de 10km. Intensitate: n/a Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 93km NE de Pathankot, 134km E de Jammu, 158km N de Hoshiarpur, 171km E de Sialkot, 187km SE de Srinagar, 189km N de Jalandhar, 196km NE de Amritsar, 206km E de Bhimbar, 210km E de Gujrat, 214km NE de Gujranwala”
Institutul Național pentru Fizica Pământului

Cutremur în România, în cursul serii de miercuri, 26 februarie
Cutremur în România, în cursul serii de miercuri, 26 februarie

„Situația actuală e una normală”

”Din punctul meu de vedere situația actuală e una normală, nu avem nimic ieșit din comun. Sunt cutremure mici, obișnuite, care apar periodic în Vrancea. Ne așteptăm să fie cutremure, dar ne așteptăm să aibă loc și cutremure puternice. Nimeni nu poate face o predicție. Totuși putem fi siguri că vor avea loc în viitor și cutremure de peste magnitudinea 7, care ar afecta zone importante din România și din Bulgaria și Republica Moldova, cum a fost cazul celui din 1986, care a afectat destul de bine Chișinăul”
Bogdan Grecu (Sursa: Radio Chișinău)
Cauzele cutremurelor, de două feluri

1. Naturale:
deplasarea plăcilor tectonice
erupții vulcanice
impactul cu meteoriți

2. Antropice ( non-seismice)
mijloacele de transport(produc minicutremure)
explozii subterane antropice (de exemplu un test nuclear subteran)
edificii care se surpă (mine abandonate de exemplu)
Anual se înregistrează circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar 0,2% din ele pot provoca pagube.

Urmări ale mișcărilor seismice: energia eliberată declanșează avalanșe și valuri seismice, produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice.