15 iul. 2024 | 16:42

Cutremur în România luni. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

News
Cutremur în România luni. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Luni, la ora 10:15, un cutremur de mică intensitate, cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter, a fost înregistrat în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs la o adâncime de 128,1 kilometri, fiind localizat la 31 km vest de Focşani, 69 km nord de Buzău, 78 km est de Sfântu-Gheorghe, 85 km sud-vest de Bârlad, 88 km sud de Bacău şi 93 km est de Braşov.

În România, de la începutul lunii iulie, au avut loc 16 cutremure cu magnitudini între 2 şi 4. Cel mai puternic seism din acest an, cu magnitudinea 4,3, s-a produs pe 15 ianuarie în judeţul Vrancea, la o adâncime de 74 de kilometri.

Anul trecut, cel mai semnificativ cutremur a avut loc pe 14 februarie în judeţul Gorj, având o magnitudine de 5,7 și o adâncime de 6,3 kilometri, conform Agerpres.Cutremurele sunt frecvente în Vrancea din cauza caracteristicilor geologice unice ale zonei.

De ce se produc atât de des cutremure în zona Vrancea

Iată câteva motive detaliate pentru care se întâmplă acest fenomen:

Zona de Subducție Vrancea:

Vrancea se află la intersecția plăcilor tectonice Euroasiatică și Africană. Zona de subducție este locul unde o placă tectonică se scufundă sub alta. În Vrancea, microplăcile tectonice se mișcă sub placa Euroasiatică, creând tensiuni considerabile.
Mișcările Plăcilor Tectonice:

Coliziunea și interacțiunea dintre aceste plăci tectonice generează stres și tensiuni în scoarța terestră. Eliberarea bruscă a acestor tensiuni se manifestă prin cutremure.

Adâncimea Focarului Seismelor:

Cutremurele din Vrancea sunt cunoscute pentru adâncimea lor intermediară, de obicei între 70 și 200 de kilometri sub suprafață. Aceasta este o caracteristică distinctivă față de alte zone seismice, unde cutremurele sunt fie superficiale, fie foarte adânci.
Structura Geologică Complexă:

Zona Vrancea are o structură geologică complexă, cu roci de diferite tipuri și vârste care interacționează într-un mod care facilitează acumularea și eliberarea tensiunii tectonice.

Rata Ridicată a Activității Seismice:

Din punct de vedere istoric, Vrancea a avut o activitate seismică ridicată, cu numeroase cutremure înregistrate de-a lungul timpului. Această activitate frecventă este un indiciu al tensiunilor tectonice persistente în zonă.

Studiile Geofizice și Seismologice:

Studiile științifice au arătat că zona Vrancea este un punct focal pentru activitatea seismică din cauza modului în care plăcile tectonice și microplăcile interacționează în această regiune. Modelele geofizice și seismologice susțin aceste observații.

Cutremurele frecvente din Vrancea sunt rezultatul interacțiunilor complexe dintre plăcile tectonice, caracteristicilor unice ale subducției și structurii geologice a regiunii. Acești factori combinati fac ca Vrancea să fie una dintre cele mai active zone seismice din Europa.

 

 

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro