Cutremur în România, cu puțin timp în urmă. Este al treilea seism produs în aceeași zonă în ultimele 24 de ore
În cursul serii de 26 octombrie 2023, la ora 19:36:35 (ora locală a României), s-a înregistrat un nou cutremur în zona seismică Vrancea, județul Buzău, fiind resimțit în mai multe localități din apropiere. În urmă cu doar o zi, alte două cutremure medii s-au produs în aceeași zonă, eveniment care generează îngrijorare în rândul populației.
Al treilea cutremur produs în Vrancea, joi seară
Un cutremur cu magnitudinea de 2.9 și cu o adâncime considerabilă de 123.5 km sub suprafața pământului a avut loc, joi seară, la ora 19:36:35. Cutremurul a avut epicentrul la o distanță de 44 km nord-vest de municipiul Buzău, 61 km nord-est de Ploiești, 66 km sud-vest de Focșani, 68 km est de Brașov, 69 km sud-est de Sfântu-Gheorghe și 94 km nord-est de Târgoviște.
De remarcat este faptul că acest cutremur a avut loc în contextul unei activități seismice crescute în zona Vrancea. Cu doar o zi înainte, au avut loc două cutremure în aceeași zonă seismică.
Primul dintre acestea a avut loc miercuri la ora 09:25:18, cu o magnitudine de 4.3 și o adâncime de 139 km. Cel de-al doilea cutremur s-a produs la ora 16:06:25 (ora României), având o magnitudine de 4 și o adâncime de 129.8 km. Aceste evenimente accentuează peocupările legate de siguranța seismică în regiunea Vrancea, astfel încât, autoritățile locale sunt atente la evoluția situației și la eventualele măsuri de precauție ce ar putea fi avute în vedere.
Va veni un cutremur mare în Vrancea?
Având în vedere seria de cutremure produse la intervale scurte de timp, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a fost întrebat ce riscuri există în ceea ce privește un cutremur mai mare. Potrivit specialistului, un seism puternic ar urma să aibă loc în țara noastră, în jurul anului 2040, însă detalii legate de modul in care acesta se va produce, nu se pot prevede.
„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.
De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut.
Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.