Cutremur în România! Câte grade a avut seismul și unde s-a resimțit cel mai tare
Un nou cutremur a avut loc în România, în cursul dimineții de astăzi. Aceste fenomene au loc din ce în ce mai des în țara noastră. Specialiștii ne spun dacă sunt motive de îngrijorare.
Cutremur în România, joi dimineață
Un cutremur s-a produs astăzi dimineață, la ora 08:14, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institulului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Din fericire, cutremurul nu a fost foarte puternic, având magnitudinea ml 2.6, la o adâncime de 12,9 km.
„În ziua de 27 Iunie 2024, la ora 08:14:26 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 12.9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 26 km S de Focșani, 42 km NE de Buzău, 70 km V de Brăila, 71 km V de Galați, 94 km SV de Bârlad”, a transmis INFP.
Gheorghe Mărmureanu ne spune când va veni următorul mare cutremur
În zona seismică Vrancea s-au înregistrat nenumărate activități încă de la începutul anului, dar specialistul ne asigură că acestea sunt de intensități reduse, situându-se în general între 2, 3 și 4 grade pe scara Richter.
De asemenea, seismologul Gheorghe Mărmureanu a subliniat că, având în vedere statisticile, România nu se află în pericol de cutremure majore în următorii cinci ani, chiar dacă au existat mai multe cutremure de la începutul anului.
„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari”, a declarat Mărmureanu, potrivit Playtech.
Cât de pregătit este Bucureștiul pentru un seism major
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost întrebat cât de pregătit este Bucureștiul în cazul unui cutremur puternic. Acesta a precizat că există două componente pentru o asemenea situație.
„Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici suntem departe. (…) Anul trecut am avut o iniţiativă foarte orectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (..).
Noi sperăm ca până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară şi în funcţie de ea să alocăm banii, în ordinea priorităţilor pe care le va stabili această evaluare, pentru expertize şi după aceea pentru consolidare”, a spus Nicușor Dan.