19 iun. 2024 | 08:41

Cutremur în Grecia, 19 iunie 2024. Cât de puternic a fost seismul, zonele în care s-a resimțit

News
Cutremur în Grecia, 19 iunie 2024. Cât de puternic a fost seismul, zonele în care s-a resimțit
A fost cutremur în Grecia!

Grecia s-a confruntat, în ultimele două zile, cu două cutremure până în 4 grade pe scara Richter. Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului, în ziua de 19 iunie 2024, la ora 00:24:01 (ora locală a României), s-a produs un cutremur cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 12.2 km. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 46km SE de Volos, 67km E de Lamia, 68km NV de Chalkida, 98km SE de Larisa.

A fost cutremur în Grecia

„În ziua de 19 Iunie 2024 la ora 00:24:01 (ora locală a României) s-a produs în GREECE un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 12.2km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46km SE de Volos, 67km E de Lamia, 68km NV de Chalkida, 98km SE de Larisa”, a precizat INFP pe site-ul său.

Acesta nu este singurul cutremur care s-a produs în ultimele zile în țara preferată de români pentru petrecerea concediului. Ieri, 18 iunie 2024, la ora 15:51:47 (ora locală a României), s-a înregistrat în un seism cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 5.0km. Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 29km E de Patra, 76km SV de Lamia.

Cutremurele în Grecia

Grecia este situată într-o regiune geologică foarte activă, ceea ce o face vulnerabilă la cutremure frecvente și, uneori, devastatoare. Această țară se află pe mai multe falii tectonice active și la intersecția plăcilor tectonice Eurasiatică și Africană. Mișcarea acestor plăci provoacă tensiuni uriașe care sunt eliberate sub formă de cutremure. Principalele zone seismice din Grecia includ Marea Egee, Golful Corint și Creta. Activitatea seismică intensă este o caracteristică a acestor regiuni, unde cutremurele pot varia de la mișcări minore de teren până la evenimente majore cu magnitudini de peste 7 pe scara Richter.

Impactul seismelor

Cutremurele din Grecia au un impact semnificativ asupra infrastructurii, economiei și vieților oamenilor. Clădirile vechi, mai ales cele din centrele istorice ale orașelor, sunt adesea vulnerabile la daune severe. În plus, seismele pot declanșa alunecări de teren, tsunami și alte pericole secundare, agravând distrugerile.

Un exemplu notabil este cutremurul din 1999 din Atena, care a avut o magnitudine de 6,0 și a provocat moartea a 143 de persoane, rănirea altor 1.600 și daune materiale uriașe. Recent, cutremurul din 2020 cu epicentrul în Marea Egee, care a afectat insula Samos și coasta turcească, a demonstrat încă o dată potențialul devastator al activității seismice din această regiune.

Cutremurele sunt o realitate inevitabilă în Grecia, având în vedere locația sa geologică. Cu toate acestea, prin măsuri adecvate de pregătire și printr-o infrastructură modernizată, impactul acestor dezastre naturale poate fi considerabil redus. Educarea publicului, alături de investițiile continue în tehnologie și reglementări stricte de construcție, joacă un rol crucial în protejarea vieților în fața acestui pericol constant.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Victor Slav și Selina, ceartă pe mâncare. Tensiuni uriașe în cuplu
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro