Cutremur de 5,6 grade pe scara Richter. Unde a avut loc seismul

de: Ștefan R. Apostol
07 12. 2023

În ultima vreme în partea estică a Europei au avut loc tot mai multe mișcări tectonice. Cele mai recente informații vorbesc despre un nou cutremur de 5,6 grade pe scara Richter. Citește mai departe și află unde a avut loc seismul.

Azerbaidjan lovit de un cutremur de 5,6 grade pe scara Richter

În această dimineață un cutremur de 5,6 grade pe scara Richter a avut loc în Marea Caspică, anunță Centrul Republican al Serviciului Seismologic din Azerbaidjan.

Vezi și: Cutremur puternic, luni dimineață. Seismul s-a resimțit și în București

Potrivit informațiilor, un cutremur a fost înregistrat în Marea Caspică la 60 de kilometri est de stația Siyazan.

Harta epicentrelor cutremurelor din Azerbaidjan în 2019.

Magnitudinea cutremurului a fost de 5,6, iar epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 68 de kilometri. Specialiștii mai precizează că aceste cutremure au fost resimțite până la 5-3 puncte.

Din păcate nu este nici primul și nici ultimul cutremur relativ puternic în această zonă, istoricul ultimilor ani arătând că aici au avut loc extrem de multe seisme, mai ales în sudul țării.

Statul Azerbaidjan este predispus la inundații, alunecări de teren, cutremure, secetă

Cu o populație de 9,4 milioane de locuitori, la ultimul referendum din 2013, și formată în proporție de 93% din islamiști și alte minorități religioase, cum ar fi iudaismul, creștinismul și Biserica Albanezo-Udiană, statul Azerbaidjan este situat între continentele Europa și Asia, în sud-estul regiunii Caucaz și pe țărmul vestic al Mării Caspice.

Caucazul de Sud și zonele active seismice

Are granițe cu Rusia, Georgia, Armenia, Turcia și Iran. Suprafața totală a țării este de 86.600 km pătrați. Capitala este Baku, situată pe malul Mării Caspice, în sudul peninsulei Absheron.

Află și: Cutremur major în această noapte în România. Seismul s-a simțit și în București

Se întinde pe o suprafață de 2.200 km pătrați și are o populație de 2 milioane de locuitori. Dar, micul stat este situat exact la zona de confluență a unor plăci tectonice, aflate încă în activitate, ceea ce face din Azerbaidjan un loc predispus la inundații, alunecări de teren, cutremure și secetă.

Cele mai dure dezastre, în doar câțiva ani

La 7 martie 2000, o alunecare de teren majoră, care a afectat o suprafață de 15 ha, a avut loc în zona Bayil din districtul Sabayil, la sud de centrul orașului Baku. Alunecarea de teren de pe versantul Bayil a distrus zeci de magazine, apartamente și stații de benzină. După incident, s-a decis mutarea a aproximativ 300 de familii de pe acest teritoriu.

În mai 2010, cantități neobișnuit de mari de precipitații în sudul Azerbaidjanului au făcut ca râul Kura să crească la cel mai înalt nivel din ultimii peste 100 de ani, rupând baraje și revărsându-se peste satele din apropiere.

Vezi și: Vor fi cutremure în România de sărbători? Gheorghe Mărmureanu: ”Sunt anume calcule matematice” EXCLUSIV

Acest nivel fără precedent de inundații a afectat cel mai mult districtele Sabirabad, Imishli, Saatli, care se află în apropierea confluenței râurilor Kura și Araz. Peste 24.000 de persoane au fost afectate, zeci de mii de locuințe fiind inundate sau distruse și 50.000 de hectare de terenuri agricole inundate.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter a lovit Zaqatala și Gakh, în partea de nord-vest a Azerbaidjanului, la 7 mai 2012, la ora locală 09:40, ora locală, iar 10 ore mai târziu, un cutremur aproape similar sau o replică a lovit din nou zona. Cincisprezece persoane din Zaqatala au fost rănite din cauza acestor cutremure.

Hartă cutremur 7 mai 2012 (sursa OCHA)

În întreaga regiune, gospodăriile rurale au fost cele mai afectate de dezastrele naturale Anul 2012 a fost unul plin de evenimente, în care urgențele de mică și medie amploare au făcut ravagii în regiune, provocând cele mai multe pagube gospodăriilor rurale. Cutremurele din Azerbaidjan și Tadjikistan, aluviunile de noroi din Kârgâzstan, inundațiile fulgerătoare din Kazahstan și un uragan în Georgia, toate acestea s-au produs în afara marilor orașe și în sate îndepărtate, uneori greu accesibile.

Citește și: Un cutremur major a zguduit Indonezia. Seismul a avut 6.9 grade

În plus, 3.124 de case și clădiri publice au fost fie distruse, fie avariate din cauza cutremurelor. În urma acestui cutremur s-au înregistrat din nou replici puternice și regulate în ambele regiuni. În Zagatala, peste 6.500 de case și obiecte publice au avut de suferit în urma cutremurelor, iar 6.949 de familii au fost evacuate și instalate fie în corturi, fie în case din apropiere.