Curtea de Apel dă de pământ cu ordonanța lui Toader

Curtea de Apel dă de pământ cu ordonanța lui Toader
Tudorel Toader, ministrul Justiției. FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Curtea de Apel susține că prevederile ordonanței de urgență pentru modificarea Legilor Justiției, promovate de Tudorel Toader, încalcă Constituția, discriminează și nu sunt clare.

Potrivit Curții, nu există o motivație care să justifice emiterea unei ordonanțe de urgență pentru a impune numirea procurorilor în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). De asemenea, este neclar după ce criteriu se va face numirea procurorilor DNA și DIICOT.

Astfel, procurorii DNA sunt puși în situația de a nu mai putea reprezenta interesele generale ale societății și de a nu mai putea apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.

Cel mai controversat articol al ordonanței este articolul care impune procurorilor DNA, DIICOT și celor din Parchetul General o vechime în magistratură de minimum 10 ani, pentru a rămâne în funcțiile pe care le ocupă.

Odată cu intrarea în vigoare a OUG, intră în vigoare și dispoziția care instituie obligativitatea vechimii de zece ani și a admiterii la concursul organizat de către comisia constituită în acest scop, potrivit noilor Legi ale Justiției, care stabilesc că rămânerea în funcție este condiționată de îndeplinirea condițiilor legale.

În plus, în cazul procurorilor DNA, aceștia ar fi trebuit să fi susținut un concurs în conditiile în care prevederea a fost recent schimbată și niciun procuror DNA nu a participat la o astfel de procedură.

Practic, DNA ar fi pusă în incapacitatea de a funcționa, în timp ce în cazul procurorilor DIICOT este menținută doar prevederea unui interviu. Adică se instituie un tratament inegal pentru situații similare. Deci, se încalcă art. 16 din Constituție, care spune că cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.

Concluziile privind neconstituționalitatea OUG 92/2018 aparțin judecătorilor Ruxandra Grecu și Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran care au sesizat Curtea Constituțională în acest caz.

Cea mai dură concluzie din motivare: „Articolele criticate drept neconstituționale încalcă și dispozițiile art. 131 alin. 1 și art.132 alin. 1 din Constituția României, prin punerea tuturor procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în incapacitate de a mai funcționa la data intrării în vigoare a OUG nr.92/2018. Procurorul este pus în situația de a nu mai putea reprezenta interesele generale ale societății și apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor”, au declarat cei doi judecători.

Instanța susține că sunt încălcate și dispozițiile art.15 alin.2 din Constituția României, deoarece se dispune aplicarea imediată a unor noi exigențe unor persoane care au îndeplinit condițiile legale pentru ocuparea posturilor în cadrul DNA conform legii vechi.

„Din această perspectivă, OUG nr.92/2018 retroactivează, fiind în contradicție cu articolul menționat anterior”, motivează magistrații.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI