Cursul zilei BNR pentru 16 noiembrie 2020. BNR intervine încă odată pe piață pentru a susține leul românesc
Banca Națională a României emite astăzi, 16 noiembrie 2020, cursul zilei pentru principalele valute. BNR intervine încă odată pe piață pentru a susține leul românesc. Rămâne să aflăm după ora 13:00 care va fi cotația leului, când va fi publicat noul curs de schimb al BNR.
Criza financiară resimțită în cursul de schimb
Actuala criză financiară, apărută în principal din cauza exceselor de cheltuieli bugetare și a practicilor bancare imprudente, a favorizat posibilitatea deprecierii valutare ca soluție pentru redresarea economică a României. Întrebarea este, deprecierea valutară reprezintă un stimulent suficient pentru a stimula creșterea economică?
Cursul zilei BNR pentru 16 noiembrie 2020
Argumentele care susțin deprecierea monedei naționale se bazează, în cea mai mare parte, pe efectele acesteia asupra comerțului internațional și a situației contului curent. Deprecierea monedei este asociată cu o competitivitate crescută a produselor și serviciilor exportate în străinătate și cu scăderea importurilor.
O creștere a volumelor exporturilor și a importurilor mai mici sunt de dorit în economia contemporană, deoarece stimulează cantități mari de valută în țară, cu efecte ale cererilor suplimentare de lei.
Cursul zilei BNR: Euro
1 euro = 4,8715 Lei (+0.0025 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8715 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0025 Lei.
Cursul zilei BNR: Dolar
1 dolar = 4,1132 Lei ( – 0.0052 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,1132 Lei, alături de variația negativă de -0.0052 Lei.
Cursul zilei BNR: Lira sterlină
1 liră = 5,4221 Lei (-0.0066 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,4221 Lei, alături de variația negativă de -0.0066 Lei.
Indicele ROBOR stabilit de Banca Națională a României
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
- Indicele ROBOR la o lună: 2.08
- Indicele ROBOR la trei luni: 2.11
- Indicele ROBOR la șase luni: 2.16
- Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.16
Măsuri de reformă structurală asupra bugetului public
Pentru a susține cursul de schimb, autoritățile române s-au angajat să aplice măsuri de reformă structurală la bugetul public, prin reducerea cheltuielilor și creșterea impozitării, în schimbul contractării unui împrumut de la Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, în valoare de 20 miliarde de euro. O parte importantă a sumei împrumutate a ajuns în rezervele BNR, pentru a asigura stabilitatea cursului de schimb.
Reclamanții la menținerea relativă a cursului de schimb susțin că toate eforturile financiare naționale întârzie recuperarea consumului și, prin urmare, a creșterii economice. Pe baza metodei de calcul, logica matematică le susține ideile, cum ar fi produsul intern brut include investițiile, consumul și exporturile nete ale unei țări. Cu toate acestea, creșterea consumului trebuie să aibă o bază economică și trebuie corelată strict cu o creștere a productivității.