Curs valutar 18 octombrie 2023. La ce valoare au ajuns euro și alte monede cunoscute
Banca Națională a României (BNR) furnizează zilnic, aproximativ la ora 13:00, noile cotații ale monedelor din lumea întreagă. Această cotație este, de obicei, valabilă pentru ziua următoare și se aplică implicit pentru toate operațiunile financiare ce urmează a fi efectuate în următoarele 24 de ore.
Vezi ce valori au astăzi euro, dolarul american, lira sterlină, francul elvețian sau rubla rusească. Surprize de proporții pentru cei care lucrează cu aceste monede.
Curs valutar 18 octombrie EURO
Banca Națională a României a actualizat valorile de astăzi ale celor mai importante monede din lume. Conform cursului valutar, euro a avut parte de o majorare astăzi, reușind să ajungă la valoarea de 4.9705 lei.
Curs valutar 18 octombrie dolar american
Dolarul american surprinde astăzi, dar într-un mod neplăcut. Moneda a ajuns la o valoare de 4.7038 lei, ceea ce înseamnă că a scăzut ușor față de ședința bancară de marți. Pe 17 octombrie, un dolar valora 4.7073 lei.
Curs valutar lira sterlină
Lira sterlină nu se lasă nici ea mai prejos. Moneda englezească a reușit să crească azi, conform informațiilor transmise de BNR, ajungând la o valoare de 5.7353 lei.
Valorile Robor overnight
Ieri, Banca Națională a României a publicat ratele medii ale dobânzilor pentru depozitele overnight. Astfel, ROBOR s-a menținut la valoarea de 6,05%.
Dobânda pentru depozitele atrase pe o zi (ROBID) a rămas neschimbată la 5,76%. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,40%, iar ROBOR la 6 luni a înregistrat o valoare constantă de 6,49%.
Într-un anunț recent, Banca Națională a României a dezvăluit indicele de referință trimestrial pentru împrumuturile de consum (IRCC), care a devenit noul punct de referință în calculul dobânzilor pentru majoritatea creditelor în lei. Pentru primul trimestru al anului 2023, valoarea acestui indice a fost stabilită la 5,94%.
Când ajunge euro la 5 lei
Mulți se întreabă când va ajunge moneda unică europeană la valoarea de 5 lei. Conform previziunilor CFA România, se estimează că leul se va deprecia în comparație cu euro, ajungând la o valoare de 5,0438 lei pentru un euro, în timp ce rata inflației ar urma să atingă 8,21% până în vara anului următor.
„În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistentă cu această evoluţie, este observată o anumită revenire a anticipaţiilor inflaţioniste.
Astfel, s-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobândă ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exerciţiul anterior.
De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus faţă de exerciţiul anterior”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, la finalul lunii iulie.
În ceea ce privește raportul euro/leu, 94% dintre respondenți prevăd o depreciere a leului până în vara anului 2024, comparativ cu nivelul actual al cursului.
Astfel, valoarea medie a estimărilor pentru o perioadă de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, în timp ce pentru un orizont de 12 luni, valoarea medie anticipată a cursului este de 5,0438 lei pentru un euro, înregistrând o tendință de scădere.
Cum negociem cursul la casele de schimb
Când schimbăm bani, căutăm să găsim cea mai bună ofertă. Valorile diferă de la o bancă la alta, dar cel mai avantajos este să optăm pentru o casă de schimb valutar, unde putem chiar să negociem cu responsabilii.
Vezi și: rVestea săptămânii pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă acum cu indicele ROBOR
Bineînțeles că negocierile au loc doar în cazul în care vorbim despre sume ceva mai mari. Ofertele le poți primi în scurt timp de la fiecare unitate financiară, apoi ai timp la dispoziție să alegi cea mai bună opțiune
Deși este dificil să prezici evoluția exactă a cursului de schimb, poți să profiți de micile fluctuații de pe piață în favoarea ta. De exemplu, dacă observi că în ultimele zile cursul a înregistrat o scădere semnificativă, acesta poate fi un moment oportun pentru a efectua o schimbare valutară, astfel încât să minimizezi pierderile la conversie.
În situația în care cursul crește semnificativ, poate fi înțelept să mai aștepți puțin înainte de a face schimbul valutar. Banca Națională a României intervine pe piață pentru a stabili și, în cazuri extreme, pentru a reduce cursul valutar atunci când moneda națională se depreciază periculos de mult.