Curs BNR pentru miercuri, 2 decembrie 2020. Efectele crizei economice se resimt asupra leului

de: Ștefan R. Apostol
02 12. 2020

Astăzi, 2 decembrie 2020, după ora 13:00, va fi publicat noul curs BNR la zi al principalelor valute de schimb. Rămâne să vedem dacă deprecierea leului continuă, sau dacă BNR a reușit să stopeze declinul în fața monedei europene.

Curs BNR pentru miercuri, 2 decembrie 2020

Criza de sănătate provocată de pandemie a adus în prim plan rolul pe care îl joacă politica monetară în evitarea complicațiilor unei eventuale crize economice generate de lipsa activității economice. Specialiștii spun că sistemul bancar românesc a funcționat în parametri normali de lichiditate și solvabilitate.

Analiștii apreciază că prin poziția sa, BNR a încercat să atingă obiectivele stabilite, dar, cu toate astea, a existat o depreciere substanțială a monedei naționale în raport cu moneda europeană. Aceeași analiști cereau cu insistență intervenția BNR în piață pentru a stopa declinul leului în fața euro.

Cursul zilei de miercuri 2 decembrie 2020, este cel publicat de BNR, la cursul zilei de astăzi

Curs BNR: Euro

1 euro = 4,8721  Lei (-0.0014 Lei) 

Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8721 Lei, alături de o variație negativă de -0.0014 Lei.

Curs BNR: Dolar

1 dolar = 4,0434 Lei (-0.0441 Lei) 

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,0434 Lei, alături de variația negativă de -0.0441 Lei.

Curs BNR: Lira sterlină

1 liră = 5,3981 Lei (-0.049 Lei)  

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,3981 Lei, alături de variația negativă de -0.049 Lei.

 

Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 30 noiembrie 2020

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

  • Indicele ROBOR la o lună: 2.00
  • Indicele ROBOR la trei luni: 2.04
  • Indicele ROBOR la șase luni: 2.11
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.14

 

Controlul BNR în piața monetară, important pentru stabilitatea monedei naționale

Analiștii financiari apreciază că deciziile luate de BNR au arătat că independența băncii centrale este necesară pentru a controla inflația și a desfășura o activitate economică normală tocmai pentru a controla creșterea prețurilor.

Criza globală a sănătății a adus noi funcții băncilor naționale, spun analiștii economici, în sensul că țările din întreaga lume au început să încredințeze băncilor centrale o serie de noi obiective și sarcini, pe lângă rolul lor tradițional de forum de proiectare și implementare pentru politica și creditorul de ultimă instanță.

Cursul de schimb al leului s-a stabilizat, la un moment dat,  într-un interval de un procent, cu o ușoară tendință de apreciere în ultima perioadă. Intervenția BNR a împiedicat creșterea cheltuielilor statului pentru finanțarea datoriei publice în valută străină și a importurilor necesare în această perioadă. Pe de altă parte, mai apreciază analiștii din piață, a calmat așteptările privind deteriorarea situației macroeconomice.