Curs BNR pentru luni, 30 noiembrie 2020. România în criză bugetară și deprecierea leului
Noul curs BNR va fi publicat astăzi, 30 noiembrie 2020, după ora 13:00. Este nevoie de intervenția BNR pentru a stabiliza deprecierea leului în raport cu moneda europeană, spun analiștii financiari.
Criza financiară actuală resimțită în buzunarul românilor
Deprecierea monedei naționale a României crește atractivitatea internațională în ceea ce privește reducerea costurilor forței de muncă. Aderarea la Uniunea Europeană a adus o încredere din ce în ce mai mare a rezidenților străini și a companiilor de a investi local.
Investitorii străini pot ajuta economia românească în crearea de noi locuri de muncă, creșterea bazei de impozite etc., cu efect asupra direcției de creștere. În contextul instabilității fiscale și politice, investitorii retrag capitalul, concentrându-se spre alte direcții.
Curs BNR pentru luni, 30 noiembrie 2020
Deprecierea semnificativă a cursului de schimb poate îngrijora doar investitorii, deoarece asociază evoluția cursului de schimb cu economia în curs. Amortizarea leului atrage investitori, care cumpără titluri românești mai ieftine.
Scăderea prețului instrumentelor financiare poate avea efecte benefice asupra structurii de proprietate a companiilor românești; a avea companii puternice înseamnă experiență suplimentară și profesionalism pentru a ajuta la creșterea afacerii.
Cursul zilei de astăzi, luni 30 noiembrie 2020, este cel de la ultima dată de modificare, 27 noiembrie 2020
Curs BNR: Euro
1 euro = 4,8735 Lei (-0.0003 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8735 Lei, alături de o variație negativă de -0.0003 Lei.
Curs BNR: Dolar
1 dolar = 4,0875 Lei (-0.0047 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,0875 Lei, alături de variația negativă de -0.0047 Lei.
Curs BNR: Lira sterlină
1 liră = 5,4471 Lei (-0.02039 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,4471 Lei, alături de variația negativă de -0.02039 Lei.
Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 30 noiembrie 2020
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
- Indicele ROBOR la o lună: 2.00
- Indicele ROBOR la trei luni: 2.04
- Indicele ROBOR la șase luni: 2.11
- Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.14
Susținerea BNR importantă în stabilitatea leului
Pentru a susține cursul de schimb, autoritățile române s-au angajat să aplice măsuri de reformă structurală la bugetul public, prin reducerea cheltuielilor și creșterea impozitării, în schimbul contractării unui împrumut de la Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, în valoare de 20 miliarde de euro. O parte importantă a sumei împrumutate a ajuns în rezervele BNR, pentru a asigura stabilitatea cursului de schimb.
Riscul valutar este un subiect important pentru acele companii implicate în comerțul internațional. Multe companii românești au nevoie de materii prime din străinătate, iar deprecierea leului crește costul produselor finale din cauza costului materialului. Comparativ cu venitul constant al gospodăriei, creșterea prețurilor conduce la o rată a inflației mai mare.