Curs BNR pentru 8 decembrie 2021. Cum va opri BNR deprecierea leului?

de: Ștefan R. Apostol
08 12. 2021

Pe fondul actualei crize leul românesc se luptă să reziste în fața monedei unice europene. Deși cu o variție negativă la cursul de ieri, euro se menține puternic. Astăzi vom avea un nou curs BNR pentru 8 decembrie 2021, după ora 13:00. Vom afla atunci care va fi cotația zilei și dacă leul va mai înregistra o nouă depreciere sau nu.

BNR a menținut neschimbată rata cheie la 1,25%

BNR a devansat recent prima majorare a ratei cheie din prognoza pentru trimestrul 3 a anului viitor și de la începutul anului 2023. Economia românească iese treptat din pandemie, iar alte bănci centrale din regiunea ECE s-au angajat deja într-un mod de înăsprire.

Conform Erste, BNR monitorizează băncile centrale similare, în special banca centrală poloneză, pentru a afla direcția. Întrucât Banca Națională a Poloniei ar putea oferi o majorare a ratei în trimestrul IV 2021 sau la începutul anului 2022, BNR s-ar putea angaja să gestioneze ferm lichiditățile la începutul anului viitor. Acesta este probabil să fie începutul ciclului de înăsprire, înaintea majorărilor de rate care ar putea fi amânate până în trimestrul 3 din 2022.

În timpul conferinței de presă, guvernatorul Isărescu a declarat că perioada de dobânzi scăzute se apropie de sfârșit. BNR discută calendarul pentru o revenire treptată la normal, dar nu planifică o majorare a ratei dobânzii la următoarea ședință a Comitetului de politică monetară. BNR urmează deja un control mai serios al lichidității pieței monetare, a adăugat guvernatorul Isărescu.

Mugur Isărescu: „Nu este necesară o volatilitate mai mare a leului”

În ceea ce privește cursul de schimb valutar, guvernatorul Isărescu a repetat că „nu este necesară o volatilitate mai mare a leului”. Banca centrală vinde euro pe piață în numele Ministerului de Finanțe, susținând astfel leul.

Volumele sunt aproximativ egale cu sumele în valută împrumutate de Ministerul de Finanțe sau primite de la Comisia Europeană. BNR consideră că gestionarea lichidităților este instrumentul de politică preferat.

Astfel oferă flexibilitatea de a elimina rapid înăsprirea măsurilor de înăsprire în cazul în care îngrijorările legate de inflație nu se materializează. Între timp, este probabil ca deciziile privind operațiunile de piață deschisă să rămână în funcție de presiunile de slăbire a cursului.

„Din punct de vedere istoric, front-end-ul a fost expus la schimbări bruște în gestionarea lichidităților de către BNR, declanșate în principal de tensiunile legate de deprecierea RON, mai degrabă decât de o reevaluare a perspectivelor inflației

Curba de randament a ROMGB ar trebui să înceapă să se aplatizeze în sens descendent odată ce BNR se angajează să gestioneze mai ferm lichiditățile în briefingurile de presă care însoțesc deciziile privind ratele.”, spune analiza Erste.

Noul CURS BNR pentru 8 decembrie 2021, este cel publicat  la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00

Curs BNR pentru 8 decembrie 2021: Euro

1 euro = 4,9488 (+0.0003 Lei)

Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9488 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0003 Lei.

Curs BNR pentru 8 decembrie 2021: Dolar

1 dolar = 4,3820 Lei (-0.0126 Lei)

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,3820 Lei, alături de o variație negativă de -0.0126 Lei.

Curs BNR pentru 8 decembrie 2021: Lira sterlină

1 liră = 5,7881 Lei (-0.035 Lei)

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,7881 Lei, alături de variația negativă de -0.035 Lei.

Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 8 decembrie 2021

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

 

  • Indicele ROBOR la o lună: 2.56
  • Indicele ROBOR la trei luni: 2.67
  • Indicele ROBOR la șase luni: 2.87
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.97