Curs BNR pentru 2 decembrie 2022. Cât costă euro?
Specialiștii de la Banca Națională a României au emis un nou curs pentru monedele de circulație internațională precum: euro, dolar sau liră sterlină. Află care sunt noile valori ale acestora și ce schimbări au avut loc în ultima perioadă. Care este evoluția indicelui ROBOR și ce spun specialiștii despre vremurile pline de scumpiri? Majoritatea românilor abia mai fac față cheltuielilor.
Curs BNR pentru 2 decembrie 2022
Experții de la Banca Națională a României au venit cu noi detalii despre monedele de circulație internațională precum: euro, dolar sau liră sterlină. Noile valori ale monedelor urmează să fie actualizate aici și pe site-ul oficial al BNR în jurul orelor 13:10.
Până atunci, ai evoluția acestora și schimbările ROBOR apărute în ultima perioadă. Indicele stabilit la 3 luni a ajuns la 7.79%, cu o scădere de -0.03. Cel calculat la 6 luni a scăzut -0.01 și a ajuns la 8.01%, iar cel calculat la 12 luni a scăzut cu -0.02 și a ajuns astfel la 8.24%.
,,ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni)”, arată site-ul oficial al BNR.
Curs BNR pentru: euro
1 Euro – 4.9297 Lei (variația pozitivă +0.0113 Lei)
Un euro a avut în cursul anterior valoarea totală de 4.9184, alături de variația negativă de -0.0082, conform cursului prezentat pe site-ul oficial al BNR.
Curs BNR pentru: dolar
1 Dolar – 4.6851 Lei (variația negativă -0.0532 Lei)
Un dolar a avut valoarea totală de 4.7383 de lei, alături de variația pozitivă de +0.0340 de lei, conform specialiștilor de la Banca Națională a României.
Curs BNR pentru: liră sterlină
1 Liră sterlină – 5.7419 Lei (variația pozitivă +0.0486 Lei)
O liră sterlină a avut în total valoarea de 5.6933 de lei, alături de variația pozitivă de +0.0070, conform specialiștilor de la Banca Națională a României.
Ce spun specialiștii despre inflație?
Inflația a început să crească într-un mod galopant încă din vara aceasta de la lună la lună, iar prețurile au devenit din ce în ce mai mari. Cei mai mulți români abia mai pot ține pasul cu cheltuielile și se întreabă cum vor trece peste această iarnă.
Cifrele publicate de Institutul Național de Statistică au depășit estimările analiștilor în ceea ce privește nivelul inflației. Economiștii au avertizat populația să își reducă toate cheltuielile acolo unde se poate și să facă economii.
„Avem două elemente ale statului român care trebuie utilizate şi ele sunt folosite ori într-o manieră discutabilă, ori nu sunt utilizate deloc. România este o ţară care are o structură depăşită din punct de vedere industrial, o structură manufacturieră care consumă multă energie, iar creşterea importantă a preţului energiei nu a putut fi asimilată în costuri, ea a dus direct la falimente”, subliniază Mircea Coșea, profesor de economie.