Curs BNR pentru 1 februarie 2022. Ce se întâmplă astăzi cu euro la cursul de schimb?

de: Ștefan R. Apostol
01 02. 2022

Leul românesc a mai pierdut teren la ultima cotație BNR. Față de finalul săptămânii trecute, ieri euro a mai crescut cu 0.0012 unități monetare în fața leului. Același lucru s-a înregistrat și în dreptul lirei sterline. Astăzi vom avea un nou curs BNR pentru 1 februarie 2022, și vom afla ce se întâmplă cu euro la cursul de schimb. În contextul demersurilor de aderare la moneda unică, România ar putea avea efecte extrem de negative în economie, dar există și părți pozitive. Deși desideratul de aderare rămâne, România nu a atins criteriile impuse de CE.

Economia României și aderarea la moneda europeană

Deși planul inițial de aderare la moneda europeană era până în 2024, noul ministru de la Finanțe revenea asupra datei, anunțând ca moment al aderării anul 2029. Cu toate astea, efectele asupra economiei românești, în contextul unui dezechilibru financiar acut, nu ar fi cele din cele mai bune.

Calendarul înițial de integrare monetară a României, de intrarea în Mecanismul ratei de schimb II, era stabilit pentru 2012 și adoptarea euro în 2014. De la aderarea din 2007, autoritățile spun că s-au preocupat de accelerarea procesului de convergență, dar rezultatele spun altceva.

Nu s-au atins criteriile UE

Dar, până la această dată, au fost amânate amândouă proiectele, din mai multe motive, principalul fiind lipsa unei coerențe fiscale și socio-economice. Motivul, explicat inclusiv de UE, este lipsa criteriilor de angajament pentru a putea trece în zona euro. Cele cinci mari criterii sunt, după cum urmează:

  • Criteriul ratei inflației: rata inflației nu ar trebui să depășească cu mai mult de 1,5% rata medie a inflației în cazul celor mai performante trei state membre ale UE în ceea ce privește prețurile și stabilitatea prețurilor;
  • Criteriul ratei dobânzii: rata dobânzii la obligațiunile emise cu o scadență de 10 ani. Acesta nu ar trebui să depășească cu mai mult de 2 % rata medie a celor mai performante trei state membre ale Uniunii Europene;
  • Criteriul deficitului bugetar: deficitul bugetar nu trebuie să depășească 3% din PIB;
  • Criteriul datoriei publice: datoria publică nu trebuie să depășească 60% din PIB;
  • Criteriul ratei de schimb: rata de schimb trebuie să rămână în limitele normale. marjele normale de fluctuație (+/-15%) ale mecanismului ratei de schimb II (ERM II). Aesta trebuie să fie fără fluctuații grave timp de cel puțin doi ani.

 

Niciunul din aceste criterii nu a fost atins nici până la această oră. În ultimii doi ani, justificarea guvernanților a fost pandemia și efectele sale asupra economiei românești, de altfel vizibile.

Curs BNR pentru 1 februarie 2022

Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 vom afla ce se întâmplă cu moneda europeană în acest început de săptămână.

Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.

Curs BNR pentru 1 februarie 2022: Euro

1 euro = 4,9464 Lei (-0.0004 Lei)

Un euro are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de o variație negativă de -0.0004 Lei.

Curs BNR pentru 1 februarie 2022: Dolar

1 dolar = 4,3941 Lei (-0.0343 Lei)

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,3941 Lei, alături de o variație negativă de -0.0343 Lei.

Curs BNR pentru 1 februarie 2022: Lira sterlină

1 liră = 5,9313 Lei (Lei)

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,9313 Lei, alături de variația negativă de -0.0215 Lei.

Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 1 februarie 2022

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

 

  • Indicele ROBOR la o lună: 2.69
  • Indicele ROBOR la trei luni: 3.05
  • Indicele ROBOR la șase luni: 3.21
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 3.30