Curs BNR luni, 28 martie 2022. Cât costă astăzi un euro
Curs BNR luni, 28 martie 2022. Banca Centrală publică principalele cotații de astăzi în jurul orei 13:00. Astfel, veți afla în timp real cât au ajust să coste principalele valute preferate de români. Veți afla valorile pentru prima zi a săptămânii în cazul monedelor euro, dolar american și liră sterlină. Mai jos regăsiți evoluția acestora.
Curs BNR pentru 28 martie 2022
Update:
- 1 euro = 4.9483 lei
- 1 dolar american = 4.5050 lei
- 1 liră sterlină = 5.9183 lei
Banca Națională a României va emite un nou curs valutar pentru luni, 28 martie. Noile cotații ale monedelor de circulație internațională precum: euro, dolar sau liră sterlină vor fi actualizate în jurul orelor 13:10. Până atunci regăsiți mai jos evoluția valorilor și a indicelui ROBOR din ultima perioadă.
Curs BNR pentru euro
Vineri, Banca Națională a României a cotat moneda europeană la 4.9489 lei, în scădere cu 0.0001 față de ziua precedentă. Miercuri, euro a costat 4.9459 lei și a cunoscut o ușoară creștere față de ziua de marți când a valorat 4.9452 de lei.
Curs BNR pentru daolrul american
Vineri, dolarul american a ajuns la valoarea de 4.4961 lei, în scădere fașă de ziua precedentă cu 0.0089 (4.5050 lei). Miercuri, moneda americană a fost cotată de Banca Națională a României la 4.4959 lei, cunoscând, de asemenea, o apreciere de 0.0001 lei față de ziua precedentă.
Curs BNR pentru lira sterlină
În ultima zi de emitere a cotațiilor pentru principalele monede de schimb din săptămâna trecută, lira sterlină a înregistrat o valoare de 5.9268 lei, în scădere cu 0.0151 lei față de ziua precedentă (5.9419). Miercuri, moneda britanică a cunoscut o depreciere față de ziua de marți cu 0.0080 lei.
Indicele ROBOR
Potrivit specialiștilor Băncii Centrale, vineri, indicele ROBOR calculat la 3 luni a atins valoarea de 4.56%. Cel la șase luni a ajuns la 4.66%, iar indicele ROBOR la 12 luni a fost de 4.72%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.
Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni), arată site-ul oficial al BNR.
Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de BNR.
Conform datelor publicate de BNR, în ultimul an, cu mici excepții, indicele ROBOR la trei luni crescut constant de aproape patru ori. În urmă cu fix un an, acesta era cotat la 1.67%.
Românii cumpără tot mai multă valută
În ultima perioadă, pe fondul războiului din Ucraina, s-a înregistrat o creșterii a cererii de valută pe piața de schimb din Romțnia. Specialiștii sunt de părere că acest fenomen este unul normal având în vedere condițiile care au dus la apariția sa și că nu se pune problema unei lipse de valută.
,,Observăm un apetit pentru numerarul în valută – vorbim de sume mici, care să acopere cheltuielile pe o lună două, așa cum la debutul pandemiei, oamenii își făceau provizii și goleau rafturile supermarketurilor. Dar nu este nicio problemă în asigurarea valutei necesare.
Așa cum la supermarket, aduci marfă din depozit, și în bănci s-a pus în funcțiune logistica necesară pentru a acoperi vârful de cerere.
Se fac transporturi de la tezaurele regionale către unități și se realizează chiar și importuri de valută cu avionul”, a mai detaliat acesta despre situația în care ne aflăm și dorințele românilor din prezent din cauza contextului actual în cadrul unui interviu pentru economica.net.