Cum vrea Klaus Iohannis să ajungă la șefia NATO. Motivul care ar putea să fie decisiv

de: Ștefan R. Apostol
24 02. 2024

Klaus Iohannis se află la al doilea, și ultimul mandat, de președinte al României, iar aspirațiile sale ulterioare implică cea mai înaltă funcție în NATO, sau cel puțin așa spun surse apropiate. Recent, s-a aflat și cum vrea Klaus Iohannis să ajungă la șefia NATO, dar și care este motivul care ar putea să fie decisiv.

Klaus Iohannis să ajungă la șefia NATO și pune presiune

Primele informații despre o posibilă candidatură a actualului preeșdinte au apărut anul trecut, pe fondul pregătirilor pentru alegerile de anul acesta.

Vezi și: România îl propune pe Klaus Iohannis la şefia NATO. Funcţia pe care ar urma să o aibă actualul preşedinte

Conform Constituției, Klaus Iohannis nu mai poate candida pentru un nou mandat la președenția statului, așa că aspirațiile sale sunt îndreptate acum către Alianța Nord-Atlantică, pe principiul ”dacă el a putut, pot și eu!”, gândindu-ne în mod cert la Mircea Geoană care deține funcția de Secretar General Adjunct al NATO.

Surse apropiate liderului de la Cotroceni, și inclusiv surse guvernamentale, spun că „Prin misiunile fiecărui stat membru se transmit informal la NATO niște intenții, sugestii. Ele se centralizează și apoi la un moment dat ambasadorii la NATO le dezbat”, potrivit Digi24.ro, ceea ce înseamnîcă Iohannis pune presiune pe liderii europeni pentru a-l susține și, eventual, vota candidatura.

„După părerea mea ar fi inadmisibil ca nicio poziție sa nu fie ocupata de o persoana din partea de Est.”, declara recent Klaus Iohannis.

Vezi și: Când ar putea Rusia să atace NATO? Ministrul german al Apărării, detalii despre un posibil război

Care este motivul care ar putea să fie decisiv

Mergând mai departe cu declarațiile și mesajele către celelate state membre NATO; Klaus Iohannis a invocat și care este motivul care ar putea să fie decisiv în alegerea sa la șefia NATO

„Alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional. Este unul din motivele pentru care mulți est europeni se consideră puțin lăsați deoparte.”

Aceleași surse mai spun că candidatura politicanului român s-ar ptuea să primească susținerea Turciei, Bulgariei și chiar a Ungariei, în contextul în care aceste state nu sunt de acord co o altă candidatură, a Olandei. Dar, recentele date apărute în spațiul public tind să-i cam dea peste cap socotelile lui Klaus Iohannis.

Vezi și: Mircea Geoană, îngrijorat de soarta României în contextul războiului din Ucraina: ”Nu vreau să mă gândesc dacă nu am fi fost în NATO”

Olanda îi dă planurile peste cap lui Klaus Iohannis

Concret, la începutul lunii februarie, jurnalista Bloomberg Jennifer Jacobs scria că președintele american Joe Biden susține candidatura actualului premier olandez Mark Rutte, ulterior confirmând și faptul că România notifica Alianța desrpe candidatura lui Klaus Iohannis, jurnalista concluzionând că: „Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”.

Confirmarea candidaturii premierului olandez, precum și susținerea Casei Albe avea să fie confirmată și de publicația Politico care merge mai departe și afirmă că Mark Rutte ar avea susținere și din partea Marii Britanii și a Franței.

„Aproximativ 10 țări au rămas nehotărâte, inclusiv unele națiuni din Europa de Est care împărtășesc preocupări strategice cu România, care este sceptică față de Rusia, dar le va fi dificil să îl conteste în mod deschis pe candidatul preferat al președintelui american Joe Biden.”, spun cei de la Politico.

Vezi și: NATO, decizie neașteptată în războiul din Ucraina pentru apărarea Republicii Moldova. Solicitarea urgentă făcută Rusiei

Mișcarea de ultim moment a lui Klaus Iohannis vine în contextul în care cele mai mari puteri din alianța de 31 de state membre și-au declarat deja sprijinul pentru Rutte în ultimele 24 de ore, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța declarând că îl susțin pe premierul olandez demisionar ca viitor lider al NATO.