Cum vor românii să fenteze carantina la revenirea în România: ‘Am făcut multe dosare penale’

Cum vor românii să fenteze carantina la revenirea în România: ‘Am făcut multe dosare penale’
Cum vor romanii sa fenteze carantina la revenirea in Romania

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), este foarte îngrijorat de un fenomen ce ia amploare tot mai mult, în ultima perioadă. Cum vor românii să fenteze carantina la revenirea în România. Arafat vine cu toate explicațiile.

Dosare penale pentru români

Tot mai multe persoane prezintă la graniță certificate false de vaccinare sau trecere prin boală, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Acest fenomen a luat amploare, în ultima vreme, deoarece românii merg sau se întorc din vacanțele petrecute în zone cu risc epidemiologic ridicat.

„Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm. La intrare în ţară sunt persoane care îndrăznesc să ne prezinte, la DSP şi la Frontieră, să prezinte documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de Poliţie. Deci oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare.

Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăştia vin din zone roşii chiar. Când vii în ţară şi eşti în stare chiar să prezinţi un document fals, înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii şi eşti dispus să răspândeşti boala, să răspândeşti totul.

Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România unde stăm bine, prezinţi un certificat fals, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, probabil să fii şi pozitiv şi să vii să stai în familie şi să spui că eu i-am şmecherit la graniţă, am trecut şi nu mai trebuie să stau în carantină. Acest lucru este foarte grav”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, luni seara.

Autoritățile române sunt în alertă

Raed Arafat a dat exemplul unui avion ce a aterizat în România, din Marea Britanie. Autoritățile au constatat cu stupoare că 30 de pasageri aveau documente ce dovedeau că au trecut prin boală în acelaşi timp. Asta a alertat Direcția de Sănătate Publică, care a întocmit mai multe dosare penale pentru fals şi uz de fals.

„E un caz pe care mi l-a prezentat un director de DSP în care într-un zbor de pe Aeroportul Luton din Marea Britanie. 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toţi 30 în acelaşi avion şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta i-a atras atenţia.

Nu ştiu dacă toţi 30, dar un număr dintre ei au dosar penal pentru fals şi uz de fals. În ambele situaţii înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2-3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier”, a mai spus Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI