Cum vor învăța copiii la școală din toamnă. Ultimul scenariu luat în discuție

Cum vor învăța copiii la școală din toamnă. Ultimul scenariu luat în discuție
Cum vor învăța copiii la școală din toamnă. Ultimul scenariu luat în discuție

Problema modului în care începe noul an școlar din toamnă nu este discutată doar în Romînia, ci și în alte state din Europa. În România, autoritățile nu iau în calcul momentan amânarea începerii noului an școlar, fiind astfel discutate mai multe scenarii, chiar și cel în care fiecare școală va decide cum va începe cursurile.

Cum vor învăța copiii la școală din toamnă

Discuții pe acest subiect sunt și în Italia, iar Spania va decshide școlile, cel mai probabil patru zile pe săptămâna, iar Bulgaria pledează pentru prezența fizică la clase, în special pentru elevii mici.

Cum vor învăța școală din toamnă este principala întrebaare pe care și-o adresează elevii, profesorii, dar și părinții. Dar șansele ca școala să se desfășoare normal sunt mici. Iar cel mai probabil scenariu este acela ca unii dintre copii să învețe din sălile de curs, iar alții din fața tabletelor, apoi să se facă rocadă.

Ultimul scenariu luat în discuție este ca unitățile de învățământ să decidă singure cum vor începe toamna anul școlar: tradițional online sau hibrid. Fiecare școală va stabili asta în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează. Inspectorii școlari, directorii, experții în Educație, dar și asociațiile de părinți susțin că o astfel de decizie ar fi binevenită și că Ministerul Educației nu poate aplica doar un singur scenariu pentru câteva mii de școli.

Școlile ar putea primi ”mână liberă” să decidă

Ășadar, școlile ar putea primi ”mână liberă” ca să decidă cum vor începe noul an, dar totul va depinde de evoluția numărului de îmbolnăviri cu coronavirus.

Ceea ce este cert este că anul școlar nu va fi amânat. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că scenariile luate în calcul împreună cu Ministerul Educației prevăd începere anului școlar la data de 15 septembrie.

„E prematur să gândim (amînarea școlii – n.r.). Noi avem scenarii pe care le discutăm cu Ministerul Învăţământului şi diverse organizaţii în vederea reluării anului şcolar pe 15 septembrie”.

De altfel, Ministerul Educației din Italia pregătește redeschiderea școlilor în septembrue cu prezența în clase, însă sindicatele de profesori și părinții sunt de părere că riscul e prea mare. De asemenea, în Italia, doar unul din patru elevi a avut parte de învăţământ online.

Și profesorii întâmpină dificultăți cu tehnologia. Minsiterele ar vrea să redeschidă școlile, dar părinții consideră asta un risc prea mare. Cea mai problemă este în privința copiilor mici, care nu înțeleg că trebuie să stea la distanță sau că fiecare are jucăria lui, conform Mediafax. De asemenea, copiilor le e greu să utilizeze mijloacele de protecție, îndeosebi măștile.

Cum se va învăța în Spania și Bulgaria

În Spania, orele vor începe în septembrie, patru zile pe săptămână, iar băncile elevilor vor fi separate la minimum 1,5 metri. Elevii fără posibilități vor primi tablete.

Pentru a redeschide porțile școlilor la toamnă, guvernul Spaniei a decis împărțirea elevilor în grupuri mai mici, folosirea tabletelor pentru studiu și cel puțin o zi de predare online pe săptămână.

„Centrele vor pune la dispoziţia celor mai vulnerabili studenţi, prin împrumut, până la 500.000 de dispozitive”, a precizat Isabel Celaá, ministrul Educaţiei din Spania.

În Bulgaria, anul școlar ar trebui să înceapă cu elevii în clase, însă profesorii trebuie să fie pregătiți în orice moment să treacă de la învățarea la școală, la cea online.

Ministrul bulgar al Educației, Krassimir Valchev, a precizat într-o conferință de presă că este important și util pentru copii, mai ales pentru cei mai mici, să frecventeze școala și să nu petreacă ore întregi în fața tabletelor. Studenții bulgari ar trebui să fie cât mai bine pregătiți pentru învățarea online, notează novinite.com.